Kontrole verejnosti sa vyhli stovky obstarávaní

Aliancia Fair-play tvrdí, že aktívnej verejnej kontrole sa vyhlo pol miliardy eur z verejných obstarávaní.Ako príklad výsledku obstarávania, ktoré sa nedostalo do vestníka, uviedol Kunder obstarávanie stravovania zamestnancov Sociálnej poisťovne prostredníctvom stravovacích poukážok za vyše 10,5 milióna eur, ktoré vyhrala spoločnosť DOXX-stravné lístky.

BRATISLAVA 6. júna (SITA) – Aliancia Fair-play tvrdí, že aktívnej verejnej kontrole sa vyhlo pol miliardy eur z verejných obstarávaní. Mimovládna organizácia v piatok zverejní zoznam 919 verejných obstarávaní, ktorých výsledok nebol uverejnený vo Vestníku verejného obstarávania. Ide o prípady od februára 2006. Aliancia takto dokumentuje jednu zo svojich základných výhrad voči zákonu o verejnom obstarávaní a vyzýva politikov, aby prijali záväzok v čo najkratšom čase urobiť zmeny v tomto zákone. „Cieľom je poukázať na fakt, že zákon, ktorý dnes platí, nie je dobrý, umožňuje obrovskú časť verejných peňazí zakryť pred očami občanov,“ povedal Peter Kunder z Aliancie Fair-play. Nepoukazujú na nezákonnosť, ale na zlého „ducha“ zákona.

Ako príklad výsledku obstarávania, ktoré sa nedostalo do vestníka, uviedol Kunder obstarávanie stravovania zamestnancov Sociálnej poisťovne prostredníctvom stravovacích poukážok za vyše 10,5 milióna eur, ktoré vyhrala spoločnosť DOXX-stravné lístky. „Nevidím jeden jediný dôvod, prečo tento oznam nemohol byť zverejnený vo vestníku pre verejné obstarávanie, “ povedal Kunder. „Máme tam napríklad výrobu web stránky za 1,7 milióna korún, čo sa mi na prvý pohľad bez spresnenia nejakých podrobností zdá absolútne absurdná suma,“ dodal Kunder. Ako ďalší príklad uviedol obstarávanie právneho poradenstva pre agentúru SARIO, ktoré získala firma Avocat s.r.o za niekoľko miliónov korún. Upozornil však, že zďaleka nejde o najdrahšie právne služby, podľa jeho slov sú tam aj kontrakty v hodnote 210 miliónov korún. Pri Slovenskej agentúre pre cestovný ruch Kunder upozornil napríklad na výrobu prezentačného CD. „Je tu sedemkrát, každá v hodnote 1,5 milióna korún, keď to narátame, je to už pekný balík, to sa už dá urobiť aj nízkorozpočtový film,“ konštatoval Kunder, ktorý si myslí, že keď je tam niečo, čo stálo za to, a je to dielo, ktoré je hodné tej ceny a ide o propagáciu cestovného ruchu, „nie je absolútne dôvod to skrývať.“

Nezverejniť výsledok verejného obstarávania je možné, keď sú jeho predmetom tzv. neprioritné služby. „Celú paseku umožňujú dva paragrafy,“ povedal Kunder. Podľa neho zákon o verejnom obstarávaní, ktorý bol desaťkrát novelizovaný, ponecháva na ľubovôli obstarávateľa, či informácie o uzatvorení zmluvy nechá Úrad pre verejné obstarávanie zverejniť vo vestníku alebo nie.

„Zákon neupravuje žiadne podmienky, ktoré by takému postupu mohli dať prípadne nejaký zmysel. Je absolútne absurdné, že na to, aby sa občania nedozvedeli o minutí desiatok miliónov eur, môže byť postačujúcim dôvodom napríklad aj to, že nejaký úradník nemá občanov rád,“ uviedol Kunder.

Aliancia získala údaje od Úradu pre verejné obstarávanie. Po sčítaní hodnôt uvedených v prehľade, sa prepracovala k číslu 23,2 miliardy korún (viacero obstarávaní je ešte z obdobia platnosti slovenskej koruny – pozn. SITA). Po odrátaní oznámení, ktoré boli uvedené ako čiastkové plnenia rámcových zmlúv ostalo 856 oznámení v hodnote 22,8 miliardy korún. Aliancia zdôraznila, že číslo je len informatívne, pretože údaje za jednotlivé roky nie sú plne porovnateľné a niektoré zmluvy neboli plnené v plnom objeme. „Myslíme si, že pravda bude niekde okolo 18 miliárd korún, či takmer 600 miliónov eur. Nepochybujeme o tom, že medzi nimi budú aj značne neefektívne minuté peniaze. Vzhľadom na obrovský objem údajov si podrobnejšia analýza bude vyžadovať viac času,“ konštatoval Kunder. Údaje by mala Aliancia zverejniť na svojej webovej stránke http://www.fair-play.sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy