Mikloš: Štát už nikdy neuvidí v tendri vyplatených 350 mil. Sk

Bratislava 28. apríla (TASR) – I keď medzinárodné konzorcium dnes oznámilo, že zruší zmluvu na poskytnutie služieb podpísanú s rezortom výstavby v roku 2007, "nezmení sa tým to, že už bolo podľa zmluvy vyplatených minimálne 11,62 milióna eur (350 miliónov Sk), ktoré už nikdy štát neuvidí". Uviedol to podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš v reakcii na aktuálnu situáciu v spornom tzv. nástenkovom tendri, ktorý opozícia a niektoré médiá približne päť mesiacov kritizujú.
Celá hodnota zákazky predstavuje údajne takmer 120 miliónov eur (3,6 miliardy Sk). Až výzva Európskej komisie (24. 4.) spôsobila, že mimoriadne rokovanie vlády SR zaviazalo rezortného ministra Igora Štefanova urobiť všetky nevyhnutné kroky smerujúce k zrušeniu zmluvy.
"To, že sme v čase krízy vyhodili 350 miliónov Sk v rozpore s pravidlami na základe pochybného tendra, je jednoznačná zodpovednosť nielen ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja, ale aj predsedu vlády SR," konštatoval Mikloš. Premiér totiž o tomto tendri vedel viac mesiacov, ale napriek tomu nekonal. Konať začal až na základe upozornenia Bruselu. Mikloš upozornil, že tender "je typický príklad a ukážka toho, že keby nebolo upozornenia európskych inštitúcií, keby išlo o naše peniaze, o peniaze našich daňových poplatníkov, tak by sa nedialo nič a celých 3,6 miliardy Sk by bolo rozkradnutých".
Podľa neho sú už celé mesiace známe všetky vecné pochybenia, ku ktorým došlo, i problematickosť tohto tendra. Napriek tomu sa nekonalo a dôsledkom toho je, že sme prišli o tieto peniaze, uviedol Mikloš.

Súvisiace články

Aktuálne správy