Euro sa drží nad 1,27 USD

Frankfurt nad Mohanom 31. októbra (TASR) - Euro nepokračuje vo štvrtkovom prudkom poklese, aj keď jeho kurz dnes na čas klesol pod hranicu 1,27 USD/EUR.

Frankfurt nad Mohanom 31. októbra (TASR) – Euro nepokračuje vo štvrtkovom prudkom poklese, aj keď jeho kurz dnes na čas klesol pod hranicu 1,27 USD/EUR. Neskôr sa spoločná európska mena zasa spamätala a neskoro popoludní sa predávala za 1,2710 USD, teda približne za rovnakú cenu ako dnes ráno. Dnešok bol teda pokojnejší v porovnaní s uplynulým týždňom, kedy kurz eura počas jedného dňa kolísal až o 5 centov.

Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2757 (vo štvrtok: 1,3035) USD/EUR. Dolár teda stál 0,7839 (0,7672) eura.

Dnes zverejnené konjunkturálne údaje, ako je pokračovanie poklesu inflácie v eurozóne a pokles spotrebiteľských výdavkov v USA spôsobili iba mierny pohyb kurzu. Významnejšie sú pre spoločnú európsku menu očakávania, že ECB bude pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb, čo bude ďalej stláčať jej kurz.

"V centre pozornosti investorov je štvrtkové rozhodovanie ECB o úrokových sadzbách," uviedol devízový expert DekaBanky Christian Melzer. Melzer rovnako ako ďalší odborníci očakáva ďalšie zníženie úrokových sadzieb o 0,5 percentuálneho bodu na 3,25 %. "Nezostane však iba pritom." DekaBank prognózuje, že ECB bude pokračovať vo výraznom uvoľňovaní menovej politiky až na 2 %. Následkom toho by mal kurz eura ďalej klesať smerom k úrovni 1,20 USD/EUR. Ešte v lete dosiahla spoločná európska mena rekord nad úrovňou 1,60 USD/EUR.

Informovala o tom agentúra DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy