ECB podľa všetkého zníži na budúci týždeň úrokové sadzby

Európska centrálna banka (ECB) by mohla na budúci týždeň opäť znížiť úrokové sadzby, povedal pre dnešné vydanie belgického ekonomického denníka De Tijd a francúzskeho denníka L'Echo člen Rady guvernérov ECB Guy Quaden.

Brusel 31. októbra (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) by mohla na budúci týždeň opäť znížiť úrokové sadzby, povedal pre dnešné vydanie belgického ekonomického denníka De Tijd a francúzskeho denníka L’Echo člen Rady guvernérov ECB Guy Quaden.

"Je možné, že na budúcotýždňovej schôdzke ECB dôjde k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb," povedal Quaden v rozhovore.

ECB znížila úrokové sadzby zatiaľ poslednýkrát 8. októbra v rámci spoločnej akcie s centrálnymi bankami USA, Británie, Švajčiarska, Kanady, Švédska a Číny v úsilí podporiť rýchlo upadajúcu svetovú ekonomiku.

Najnovšie v pondelok 27. októbra prezident ECB Jean-Claude Trichet pripustil, že banka by mohla opäť znížiť úrokové sadzby a vo štvrtok sa s podobnými vyjadreniami pridal člen Rady guvernérov Miguel Angel Fernandez Ordonez. Podobné prejavy jednotlivých zástupcov centrálnych bánk eurozóny tak dávajú tušiť, že zníženie sadzieb zo strany ECB je takmer isté.

Napriek ekonomickým problémom v eurozóne aj inde Quaden nepredpokladá nástup novej hospodárskej krízy, akú svet zažil v 30. rokoch 20. storočia, keďže je presvedčený, že tentoraz centrálne banky reagovali omnoho rýchlejšie a efektívnejšie.

"Určite nedôjde k veľkej hospodárskej kríze, aká je známa z 30. rokov minulého storočia. Z tohto obdobia sme sa dosť poučili a videli ste aj reakcie centrálnych bánk: boli omnoho rýchlejšie a lepšie než pred 80 rokmi," dodal Quaden.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy