Dolárový tanec smrti … šanca pre komodity

Včerajšie ekonomické výsledky z USA poslali celý komoditný kôš nadol. Investori sa zľakli pokračovania v poklese dopytu po komoditách, keď ekonomický rast USA za 3. kvartál ukázal záporný výsledok. Celkovo výsledok HDP síce skončil o čosi lepšie, než bol trhový konsenzus (-0,3% vs. očakávaných –0,5%), túto iskričku povzbudenia však dokonalo prekryl prudký prepad osobnej spotreby. Nepomohol ani pokus Bieleho domu o zmiernenie dopadu výsledkov vyjadrením, že za veľkou časťou prepadu ekonomiky USA je cena energií, hurikány a štrajk zamestnancov spoločnosti Boeing. Bližší pohľad na výsledok HDP totiž ukázal niekoľko veľmi závažných skutočností: prvou je, že veľkú časť HDP tak povediac zachraňovali len federálne a lokálne vládne výdavky s medzi kvartálnym rastom 1,15%, a export. Naopak spotrebiteľská aktivita prepadla o 2,25%.

Komodity na tieto výsledky zareagovali silným zlacnením. Okrem zvýraznenia rizika nižšieho poklesu dopytu, zasiahli do hry svojim vplyvom aj akciové trhy. Tie ako ekonomický barometer zareagovali na tieto výsledky poklesom a prostredníctvom carry trades (pomerom USD/JPY a EUR/JPY) zároveň podporili hodnotu USD. Dolár teda v súčasnosti dokáže ťažiť paradoxne aj zo zlých výsledkov US ekonomiky, je však otázne ako dlho mu táto výhoda vydrží. Niektorí analytici označujú súčasné paradoxné reakcie dolára ako „dolárový tanec smrti“, ktorý by mohol ukončiť napríklad už ďalší výsledok kvartálneho HDP s predpokladaným výrazne horším výsledkom, než bol včera. (Scenár väčšieho prepadu HDP sa odhaduje už v poslednom štvrtom kvartály tohto roka.)

Dolár sa zatiaľ drží svojej výhody pravdepodobne najmä z dôvodu, že drvivá väčšina derivátov je denominovaných v USD (napríklad credit default swapy). Ich vysporiadavanie je analytikmi považované za jeden z hlavných faktorov posilňovania dolára v posledných týždňoch. Termín „tanec smrti“ je síce trochu expresívne vyjadrenie, no je však dostatočne výstižné. Ako náhle si totiž investori uvedomia, že majú v rukách menu položenú na katastrofálnych ekonomických fundamentoch (ekonomická recesia a rastúci štátny deficit s predpokladom 1 bilióna USD), možno očakávať rýchle vzostup averzie voči zelenej farbe v peňaženkách.

Komodity v súčasnosti stále ťaží strach z poklesu dopytu (hoci i ten sa pomaly začína vyrovnávať s rizikom nižšej produkcie z dôvodu jej nerentabilnosti) a zároveň stále zotrvávajú v područí dolára. Ak sa však investori odvrátia od dolárovej destinácie, celý komoditný sektor môže opäť priťahovať pozornosť investorov podobne, ako tomu bolo v roku 2007 a 1 2008.

Dnes

Na komoditách včera prevládli spomínané vplyvy (strach z dopytových fundamentov a drahší dolár), ktoré tlačili komodity nadol a toto naladenie môže rezonovať aj počas celého dnešného dňa. Dnešné ekonomické výsledky pozostávajúce najmä z výdavkov osobnej spotreby, osobných výdavkov a osobných príjmov za mesiac september boli totiž v podstate už obsiahnuté vo včerajších kvartálnych výsledkoch a to môže zmierňovať ich dnešný dopad na trh. Vzhľadom na dnešné medvedie naladenie môže cena ropy (CLZ8) klesnúť až k 62 dolárovej hranici a zlato (GCZ8) sa môže výraznejšie priblížiť cene 710 USD/uncu. Intenzívnejšie výpredaje nepredpokladáme vzhľadom na pretrvávajúce riziko intervencie zo strany OPECu a prípadne aj Ruska. Prepady zlata môže brzdiť začínajúce sa obdobie sviatkov (v tomto období začína najväčší hinduistický sviatok Díválí a za dverami sú kresťanské Vianoce) spojené s intenzívnejším nákupom šperkov. Povzbudivo tiež pôsobí včerajšia správa o nižšej svetovej produkcii zlata v horizonte nasledujúcich piatich rokoch (včera zverejnil zástupca 3. najväčšieho svetového producenta zlata Anglo Gold Ashanti).

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Zelman


Súvisiace články

Aktuálne správy