Komodity: ropa opäť na nových historických maximách 115,54 USD za barel, zlato v miernej stagnácii

Včerajšie obchodovanie s ropou v New Yorku neprinieslo zmenu doterajšieho sentimentu a ropa podporená prudkým poklesom v stredu zverejnených zásob ropy a benzínu v kombinácii s novými historickými maximami EUR/USD 1,5982 dosiahla novú rekordnú hodnotu 115,54 dolára za barel. Z fundamentálneho hľadiska neposkytlo podporu iba zníženie zásob ale pokles využitia kapacít na produkciu ropy na minimá z októbra 2005. Pokračujúci pokles zásob vzbudzuje obavy najmä pred rozbehnutím letnej motoristickej sezóny a problémy s rafinérskymi kapacitami neveštia nič dobré. Hlavnou podporou však naďalej ostal slabý dolár, keď EUR/USD dokázalo vytvoriť nové historické maximá taktiež už niekoľký deň v rade.

Pozitívne z hľadiska vývoja EUR/USD a ropy je fakt, že včerajší chvíľkový pokles EUR/USD pod dôležitú hladinu 1,5900-1,5920 nespôsobil na rope výraznejší výber ziskov, čo dokumentuje dôveru obchodníkov v pokračovanie rastového trendu. Krátkodobý trend (viď hodinový graf) nebol narušený, rastová trendová línia ťahaná z miním 2.4.2008 cez minimá 14.4.2008 by mala poskytnúť podporu v oblasti 114-114,50 dolára za barel, kde sa nachádza aj predchádzajúce maximu v rastovom trende. Pri prípadnom prielome smerom nadol by sa otvoril technický priestor korekcie k 112 dolárom za barel a tento pohyb by mohol mať výraznejšiu razanciu vzhľadom k prelomeniu spomínanej rastovej trendovej línie hodinového grafu. Sumár: krátkodobý býčí trend zatiaľ platí, na nové maximá by však bol potrebný atak 1,6000 na EUR/USD, prelom ceny ropy pod 114 dolárov za barel bude varovným signálom výberu tohtotýždenných ziskov.

Zlato sa včera obchodovalo bez výraznejšieho trendu v okolí 950 dolárov za uncu, podobne ako EUR/USD a ropa, ktoré sú v poslednom období najlepšie korelované s vývojom na zlate. V spravodajstve avizovaná korekcia k predchádzajúcemu vrcholu krátkodobého rastového trendu (viď hodinový graf) v pásme 938-940 dolárov za uncu bola takmer naplnená (minimá 940,3USD/unca) a odraz od tohto pásma zároveň potvrdzuje udržiavanie rastového trendu s cieľom k 960 dolárom za uncu. V spomínanom pásme bude 938-940 USD bude dnes pôsobiť aj podporný tlak rastovej trendovej línie na dennom grafe ťahanom z miním vytvorených 1.4.2008 cez minimá z 14.4.2008. Sumár: kým neprelomíme pod 938-940USD za uncu, trend bude poskytovať nákupným pozíciám lepší pomer rizika a výnosu, prelom pod toto pásmo bude niesť vyššie riziko korekcie, ak bude podporený aj zo strany poklesu EUR/USD.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy