Podľa ECB sú ekonomické fundamenty eurozóny zdravé

Viedeň 14. januára (TASR) – Ekonomické fundamenty eurozóny sú zdravé. Hlavným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB) je zachovanie cenovej stability. V rozhovore pre rakúsky denník Wirtschaftsblatt to povedal člen Rady guvernérov ECB Klaus Liebscher.

"Boli sme svedkami pokračujúceho tlaku, ktorý vychádzal z vysokej inflácie, čo malo veľký vplyv na rozhodnutia ohľadne nastavenia úrokových sadzieb. Na druhej strane sa ukázalo, že základné ekonomické fundamenty sú ešte stále zdravé, aj keď neistota týkajúca sa ďalšieho vývoja a s tým spojené riziká narastajú," uviedol Liebscher. Dodal, že aj v prípade spomalenia rastu ekonomiky eurozóny zostáva hlavným cieľom ECB zachovanie cenovej stability.

ECB ponechala na svojom minulotýždňovom stretnutí svoju základnú úrokovú sadzbu na 4 %. Členovia Rady guvernérov však diskutovali aj o zvýšení sadzieb, aby utlmili vysokú infláciu. Obávajú sa predovšetkým roztočenia inflačnej špirály.

Podľa Liebschera nie je prudký rast cien ropy a potravín iba dočasný a jednorazový. ECB sa snaží zabrániť vzniku takzvaných sekundárnych vplyvov. Rast v eurozóne sa síce mierne spomalil, ale banka stále počíta v tomto roku s jeho mierou na úrovni okolo 2 %.

Pokiaľ ide o svetovú konjunktúru je Liebscher optimistický. Americkej ekonomike predpovedá mäkké pristátie, aj keď upozornil na prekvapivo negatívne minulotýždňové čísla týkajúce sa trhu práce v USA.

ECB sa bude pri svojich rozhodnutiach v tomto roku naďalej orientovať predovšetkým na inflačný výhľad. Tlaky na zvyšovanie spotrebiteľských cien pretrvávajú. Liebscher však dodal, že ak nepríde k ďalšiemu výraznému zdraženiu energií a potravín alebo k zavedeniu nových nepriamych daní, ku koncu roka by mala miera inflácie opäť klesnúť smerom k 2-% úrovni.

Súvisiace články

Aktuálne správy