„Holubičí“ prelet FEDu nad US ekonomikou?

Stredajšie inflačné sklamanie z USA, keď jadrový index CPI zostal bez zmien na 0.2% medzimesačne a 2.1% medziročne, pokračovalo „Béžovou knihou“. V nej US predstavitelia opäť vyjadrili svoje obavy z prisilnej trecej plochy domového sektora, ktorý brzdí výhľad rastu ekonomiky až do roku 2008. EUR/USD sa po tomto dni obchodoval tesne pod svojimi rezistenciami 1.4240, zatiaľ čo „transoceánsku magistrálu“ zahltila ústupová panika. Tá sa ešte viac prehĺbila, keď vo štvrtok ohlásila Bank of America 32% pokles svojich kvartálnych ziskov, najmä kvôli stratám z hypotekárneho trhu. Obava, panika a averzia, všetko čo je potrebné pre dokonalý únik carry trades a zisky JPY. USD/JPY dosiahol k dnešnému dňu minimum na 114.83, GBP/JPY 234.822 a EUR/JPY na 164.20. Napätie stupňuje i dnešné otvorenie celovíkendového zasadania ministrov financií a centrálnych bánk „veľkej sedmičky“ G-7. Zasadanie ministrov financií EU z pred dvoch týždňov prinieslo zjednotenie tém, ktoré budú predložené na zasadaní G-7. Prioritou sa stalo uvoľnenie Yuanu. 2. témou v poradí by mala byť otázka dolára a treťou JPY. Posledné výsledky z EU, poukazujúce na dobrú výkonnosť ekonomiky bez výraznejšieho dopadu silného EURa, odvracia pozornosť EU predstaviteľov od otázky EUR/USD. Francúzsko tak zrejme stratí vo svojej snahe otvoriť túto otázku na zasadaní, podporu ostatných partnerov z EU. Pokračujúce problémy a hrozby z jej dopadov postihla i zelenú bankovku, keď „jastrabia“ časť investorov dočasne stratila zázemie po stredajších číslach, otvárajúce dvere ďalšiemu expanzívnemu kroku FEDu v snahe ochrániť trh pred ďalšími úverovými a hypotekárnymi eróziami. US dlhopisové futures zaznamenali výrazný rast, poukazujúc tak na viac ako 70% pravdepodobnosť znižovania sadzieb už na októbrovom zasadaní. EUR/USD zaznamenal do dnešného dňa nové životné maximum na 1.4318.

GGBP získala včerajšími silnými číslami maloobchodných tržieb a najmä dnešnými silnými číslami HDP za 3Q 0.8% q/q a 3.3% y/y (oč. 0.7%/3.1%) silnú podporu, keď pokračujúci rast ekonomiky tlmí „holubičie“ hlasy z BoE a odstraňuje nebezpečie skorého znižovania sadzieb pred inflačnými tlakmi v budúcnosti, i napriek slabším septembrovým číslam CPI. GBP/USD si tak udržiava support na 2.04 s vyhliadkou ďalšieho rastu k 2.05 prípadne až 2.06. Tento pohyb však bude závisieť i od dopadu G-7 a dnešného komentára guvernéra FEDu Bernankeho. Fundamentálny rozdiel EURa k USD sa tak po posledných dňoch opäť prehĺbil, keď ekonomika EU zotrváva v miernom raste, zatiaľ čo očakávania US predstaviteľov revidujú ekonomický rast najsilnejšej ekonomiky sveta pre 4Q a začiatok roka 2008 na dol. Rovnako z pohľadu monetárnej politiky je rozdiel priepastný, keď ECB zostáva pred inflačným vzdúvaním v „reštriktívnom“ móde, zatiaľ čo eróziami skúšané US hospodárstvo upriamuje pozornosť FEDu k pomoci pred jej dopadmi na reálnu ekonomiku znižovaním sadzieb, nehľadiac na inflačné riziká. Doláru nepomáhajú ani vyjadrenia predstaviteľov MMF (Medzinárodného Menového Fondu), ktorí hodnotia zelenú bankovku i napriek jej súčasným minimám za „nadhodnotenú“. Akciový trh zmietaný horšími kvartálnymi výsledkami hlavných titulov v tomto týždni, svojou červenou farbou naďalej zháňa „ovčie stáda“ z výživných pastvín späť do košiarov. Akciovú depresiu však pribrzďujú očakávania z ďalšieho poklesu sadzieb v USA, čo môže prispieť v budúcom týždni k zlepšeniu nálady na tomto trhu. Dnešné carry trades však budú čakať na ďalšiu vlnu hospodárskych výsledkov z USA (dnes od 13.00 – 14.30h), najmä bankovej spoločnosti Wachovia dúfajúc, že nenapodobní svojho silnejšieho konkurenta z včerajšieho obchodovania.

Suma sumárum, trh po stredajších číslach CPI core stratil pre krátkodobé obdobie spojenca inflačnej bariéry a vracia sa k číslam z domového a hypotekárneho sektora, spoliehajúc sa na známky stabilizácie. Tá je však podľa US predstaviteľov stále v nedohľadne a tak možno očakávať ďalšie straty zelenej bankovky. Situáciu navyše môže skomplikovať prípadná zmena postoja FEDu k svojej monetárnej politike, ako aj tohto víkendové zasadanie G-7. Presadenie témy silného USD na tomto zasadaní, môže priniesť krátkodobé oživenie dolárovej nálady a dnešný komentár šéfa FEDu Bernankeho o 16.00 hodine môže rovnako potvrdiť, alebo vyvrátiť „neurčitosť“ FEDu pred októbrovým zasadaním FOMC. Obchodné pásmo však naráža na silný odpor supportu 1.4240 s matematickou rezistenciou na úrovni 1.4380.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Martin Moravčík


Súvisiace články

Aktuálne správy