Finančný sektor v USA výrazne zasiahnutý nedávnou hypotekárnou krízou

Včerajšie obchodovanie na amerických akciových trhoch bolo z veľkej miery ovplyvnené kvartálnym výsledkom Bank of America, ktorá opäť pripomenula, aký dosah môže mať rúcajúci sa realitný trh na inštrumenty na neho naviazané. Akciové indexy napokon uzatvárali v zmiešanom tóne Dow Jones -0,03%, S&P500 -0,08% a Nasdaq Composite +0,24%. Spomínaná Bank of America (BAC) priviedla finančný sektor S&P500 so svojim 32% poklesom zisku za posledný kvartál k siedmemu stratovému dňu v rade, čo predstavuje najdlhšiu sériu za posledných 5 rokov. Zarážajúce na zverejnení bolo najmä vyčlenenie 2 miliárd dolárov na krytie potenciálnych strát z úverového trhu, čo jednoznačne potvrdzuje obavy, že dopad krízy realitného trhu v USA bude mať v nasledujúcich kvartáloch dopad na hospodárenie finančného sektora. Pri pozornejšom pohľade na veľkú diverzifikáciu aktivít Bank of America môžeme usudzovať, že kombinácia problémov úverového a realitného trhu má ďalekosiahlejší dosah ako iba na finančný sektor. K tomuto trendu sa včera pridal aj Washington Mutual (WM), bankový holding, ktorého kvartálny výsledok obsahoval vytvorenie rezervy 967 mln USD na krytie strát z omeškaných platieb úverov a prepadávajúcich cien nehnuteľností. Akcie Washington Mutual tak včera zaknihovali stratu 7,7% a uzatvárali na najnižšej úrovni od októbra 2002. Do tretice E*trade Financial Copr., investičná spoločnosť zaznamenal 8% pokles po dosiahnutí prvej straty za 5 rokov a zároveň znížila očakávania do konca ropa 2007 z dôvodu nárastu nákladov na zlé úvery v ich online banke. Zatiaľ sme získali zverejnenia od jednej tretiny z 92 spoločností obsiahnutých v indexe S&P500 a ich priemerný pokles zisku o 18% je najvýraznejší od čias kedy agentúra Bloomberg začala zaznamenávať kvartálne výsledky v roku 1997. Trhovú náladu však držal nad vodou technologický sektor, ktorý očakával výsledok hospodárenia lídra v internetovom vyhľadávaní Google (GOOG). Ten sa ešte len nedávno zaradil do klubu výnimočných s hodnotou akcie cez $600, no po včerajšom ohlásení 46% nárastu zisku za tretí kvartál uzatváral už na hladine $639.62. Čo sa týka makroekonomických zverejnení tak sme získali najnovšie čísla vývoja požiadaviek o podporu v nezamestnanosti, ktoré vzrástli od minulého týždňa najrýchlejším tempom od februára, o 28tisíc na 337t. Následne prieskum Filadelfského FEDu naznačil, že výrobná aktivita sa v tejto významnej priemyselnej oblasti ochladila s októbrovým poklesom na 6,8 oproti septembrovým 10,9. Posledné zverejnenie Smerové ukazovatele, ktoré sa snažia predpovedať trendy v ekonomike, zaznamenali nárast v súlade s očakávaniami +0,3%.

Dnešnému obchodovaniu budú pri absencii makroekonomických zverejnení vládnuť najmä zverejnenia 4 komponentov indexu Dow Jones – 3M Corp (MMM), Caterpillar (CAT), Honeywell International (HON) a najväčší fastfoodový reťazec na svete McDonald’s (MCD – zaznamenali za september silný nárast celosvetových tržieb o 5,9%). K ďalším obchodníkmi sledovaným zverejneniam budú patriť banka Wachovia (jedna z bánk, ktorá by sa mala podieľať na založení špeciálneho fondu na podporu likvidity trhu cenných papierov zabezpečených menej kvalitnými hypotékami) a Harley-Davidson (HOG). Sentiment môže ovplyvniť aj vystúpenie Bernankeho o 16:00 a zároveň sa začína zasadanie G7, kde sa môžeme dočkať viacerých vyjadrení smerom k slabému doláru a globálnemu vývoju. Futuritný trh predpoludním indikuje negatívny začiatok Dow Jones futures -0,39%, S&P500 -0,52%, Nasdaq100 -0,44%, ktoré by mohli zvrátiť iba dobré výsledky spomínaných spoločností.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy