Prístupy FED k ďalšiemu znižovaniu sadzieb v USA už v októbri?

Utorkové obchodovanie na menovom trhu pokračovalo dolárovým optimizmom, keď už ranné japonské obchodovanie zaevidovalo nové minimá EUR/USD na 1.4015 a európske obchodovanie udržalo tesné obchodné pásmo 1.4015 -1.4050 k „magickému“ levelu 1.4. Silný dolár dotlačil i GBP k supportu na 2.026, pričom v jej snahe odpútať sa od výpredajného tlaku nepomohli ani lepšie čísla obchodného deficitu. Dolárové zisky podporila i správa guvernéra ECB (Trichet) pred EU parlamentom, ktorý svoje prvotné „jastrabie“ komentáre o obavách zo vzdúvajúcej sa inflácie a „pozornom monitorovaní“ celej situácie, vyvrátil očakávaním z možného dosahu úverovej „nákazy“ na domáci peňažný trh. Práve ona zvyšuje volatilitu referenčných medzibankových sadzieb, odzrkadľujúcu „lakomosť“ subjektov trhu na svoju hotovosť. EURo sa tak dostalo opäť pod tlak, no USD nedokázal vyťažiť nové maximá a pár EUR/USD opäť odrazil od supportu na 1.4020. Krátko na to ECB uvoľnila masívnych 24.5 miliárd EUR v podobe jednodňovej úložky, s fixnou sadzbou 4.00%, dokumentujú tak spomínané problémy inštitúcií s likviditou. Trichetov komentár rovnako naznačil i možný dôvod „neutrálneho“ postoja ECB, keď zrazu rieši dva protikladné problémy. Na jednej strane čelí inflačným očakávaniam a na strane druhej možnému opätovnému rozšíreniu úverového problému. ECB tak volí vyčkávaciu taktiku podobnú BoE, keď nie je jasné či obe banky budú preferovať svoj mandát inflačného cielenia, alebo sa poddajú riešeniu úverovej erózie na svojom kapitálovom trhu. FED im nakoniec ukázal postup riešenia, pričom odôvodnenie „morálnym hazardom“ môžu rovnako prebrať od „pionierov“ z USA. Tak sa zdá, že súčasná situácia, v ktorej najobľúbenejším slovom tvorcov monetárnej politiky sa stáva „neurčitosť“ sa skutočne stáva neurčitou a nimi požadovaná „transparentnosť“ tak zrejme dostáva reálnu kontúru. V každom prípade však možno povedať, že ECB zo svojho jasného „reštriktívneho“ trónu zostúpila. Neskoršie silnejšie čísla nemeckej priemyselnej produkcie uvoľnili výpredajné napätie a stabilizovali obchodovanie v pásme 1.4115 – 1.4150. Rýchlosť nemeckej priemyselnej produkcie v auguste stúpla po júlovom zakopnutí. Augustové čísla odhalili 1,7% mesačný nárast v porovnaní s júlovou revíziou 0,2%. To je v porovnaní s trhovým očakávaním (0,5%) omnoho lepší výsledok, ktorý hovorí o silnej aktivite vo výrobnom sektore. Spracovávateľský priemysel stúpol v auguste o 1,8%, stavebný sektor o 2% oproti júlu kde rástol iba o 0,9%. Trhom však rezonovali očakávania zápisnice zo septembrového zasadania FOMC.

Otvorenie amerického trhu sprevádzala mierna konsolidácia ziskov na dlhopisových futures, keď mierne slabší IBD index spotrebiteľskej nálady na 47.3 za október vs. 48.2 za september, dosiahol svoje 6 mesačné minimum. (Index predstavuje 80% koreláciu s indexom meraným Michiganskou Univerzitou). Po týchto číslach prišlo k postupnému oslabeniu USD až k 1.41, keď obchodníci začali zarátavať do cien možný „holubičí“ scenár večernej zápisnice. Dlhopisové futures ako aj US akciový trh čakal na zápisnicu v zmiešaných číslach. Zápisnica nakoniec priniesla „neutrálne“ stanovisko FEDu, ktoré nenaznačilo ďalšie kroky monetárnej politiky. FED v zápisoch uviedol znepokojenie zo vzdúvajúcich sa inflačných tlakov, no zároveň znížil svoj odhad rastu ekonomiky a poukázal na možné spomaľovanie trhu práce. Zvolili taktiku centrálnym bankám v súčasnosti veľmi známu „wait and see“, v ktorej svoj ďalší krok podmieňujú sledovaním ďalších ekonomických dát. Nerozhodný trh tak osciloval v pásme 1.4180/1.4110. Pre akciový trh bol takýto scenár „optimálny“, keď FED plne nevylúčil možné znižovanie sadzieb už na októbrovom zasadaní, no ani nevyvrátil akcie zatvárali obchodovanie s ďalším ziskom, Nasdaq +0.58%, S&P +0.81% a Dow +0.87%. Dlhopisové futures však zanalyzovali túto zápisnicu k redukovaniu predpokladu znižovania sadzieb a prelomili svoje piatkové minimá. Zelená bankovka zostala zablokovaná v úzkom pásme 1.4090/1.4110, keď nedokázala rozlúštiť svoju budúcnosť zo „zmiešaného“ zápisu. Neskorší komentár guvernérky San Francisca Yellenovej vyzeral, že definitívne rozlúšti hádanku tvrdením „FED sa nemôže nečinne prizerať keď trhové šoky napádajú reálnu ekonomiku“, siahnuc tak po odvodňovacom slovníku „morálneho hazardu“. Jej komentár však zašiel ďalej „prípadné zníženie inflačných tlakov umožní FEDu znížiť sadzbu i bez ďalších trhových šokov“, čím svojmu komentáru dala jasný „holubičí“ nádych. Zdalo sa, že zelenú bankovku nájdeme opäť pri rezistenciách na 1.4150, no trh zostal netrpezlivo očakávať ďalší vývoj ekonomických dát, indikujúc tak prípadnú potrebu ďalšieho znižovania sadzieb.

Od včerajšej zápisnice tak možno očakávať oveľa citlivejšie reakcie na US dáta, pričom dolároví priaznivci budú v obavách sledovať či im prípadné slabšie inflačné čísla „nevypália“ holubník. Dnes tak budeme sledovať najmä index MBA schválených hypoték, no dôležitejšie čísla, indikujúce inflačný vývoj, prídu až počas štvrtkové a piatkového obchodovania. Pozícia zelenej bankovky je však po včerajšom skôr „holubičom“ predstavení opäť nalomená. Obchodné pásmo tak predstavuje rezistenciu až na kľúčovej úrovni 1.42 a rezistencie na 1.4050.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Martin Moravčík


Súvisiace články

Aktuálne správy