Americké akciové trhy otvárajú sezónu zverejňovania kvartálnych výsledkov

Americké akciové trhy za absencie makroekonomických zverejnení a pred otvorením sezóny zverejňovania kvartálnych výsledkov uzatvorili včerajšie obchodovanie v zmiešanom tóne. Index Dow Jones -0,16%/14043, S&P500 -0,32%/1552 a Nasdaq Composite +0,25%/2787. Tento výsledok však treba brať s rezervou najmä vzhľadom na výrazne zníženú likviditu z dôvodu oslavy Columbus Day v USA, New York Stock Exchange dokonca zaznamenala najmenší denný objem obchodov od začiatku roka. K najhorším sektorom sa zaradili ropné a ťažobné spoločnosti, ktoré sa dostali pod tlak zo strany korekcia dlhodobej rely ropy a zlata. Tento sektor môže pokračovať v tomto trende aj v nasledujúcich dňoch, keď hlavne na rope sa rysuje reverzná technická formácia hlava ramená, ktorá by mohla podporiť korekciu dlhodobej rely. Akcie 4. najväčšej ropnej spoločnosti USA Occidental Petroleum Corp. (OXY) tak včera skorigovali -1,87%. Z finančného sektora sa dostali pod výrazný predajný tlak akcie investičného domu Merrill Lynch (MER-3,3%), keď po piatkovom ohlásení straty naviazanej na hypotekárny trh v objeme cez 5 mld. USD dostali zníženie ratingu od JPMorgan Chase a Credit Suisse Group. Analytici predpokladajú za tretí kvartál pokles ziskov spoločností finančného sektora o 8,9%, čo by bol najväčší prepad spomedzi všetkých hlavných 10 priemyselných odvetví. Pritom finančné spoločnosti majú až 28% podiel na všetkých zverejneniach. Včerajšiemu obchodovaniu však panoval guru v internetovom vyhľadávaní Google (GOOG), ktorý sa so ziskom 2,6% zaradil do klubu výnimočných, keď jeho akcie prekonali hranicu 600 dolárov (takých akcií je iba 6). Špekulácie hovoria o snahe Google preniesť svoje pole pôsobnosti aj do iných oblastí ako sú počítače, s úmyslom nájsť nový priestor pre rozširovanie reklamných príjmov. Hovorí sa o možnom nástupe do sektora mobilných telefónov.

Z hľadiska dnešného obchodovania odštartujeme sezónu zverejňovania kvartálnych firemných výsledkov, keď po uzatvorení akciových trhov zverejní svoj hospodársky výsledok komponent indexu Dow Jones Alcoa (AA), druhý najväčší svetový výrobca alumínia. Trhový konsenzus očakáva zisk na akciu na úrovni $0,66. Dnešné obchodovanie sa môže niesť v mierne nervóznom tóne, keďže očakávame zverejnenie správy k septembrovému rozhodnutiu FEDu o úrokových sadzbách. Tú budú obchodníci sledovať do najmenších detailov v záujme pochopenia príčiny, ktorá viedla FED k tak radikálnej redukcii úrokovej sadzby. Pracovný trh totiž posledným výsledkom +110 tisíc pracovných miest spolu s revíziou augustového čísla uberá mierne kredibilitu tomuto kroku. Komentár môže navyše poskytnúť náhľad do možného budúceho rozhodnutia FOMC. Trh očakáva pokračovanie znižovania sadzieb, no vzhľadom k vývoju komoditných trhov by mohlo byť zníženie rizikom pre udržanie inflácie v akceptovanom pásme v nasledujúcich obdobiach. V Nasledujúcich týždňoch môžeme očakávať s rozbehnutím sezóny zverejňovania návrat k obchodovaniu fundamentov. Vhodnou voľbou môže byť sektorový prístup. Ťažké časy môžeme očakávať vzhľadom na vývoj ropného trhu u veľkých prepravcov.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy