Americké akcie pred ďalšou rely?

Americké akciové trhy majú za sebou týždeň mnohých rozporuplných zverejnení, ktoré napokon v piatok posvätil výsledok tvorby pracovných miest za september. Index Dow Jones tak napokon uzatváral týždeň v zisku 1,2%, Nasdaq Composite +2,9% a S&P500 +2%. Poďme však poporiadku. Úvod minulého týždňa sa niesol v mierne pochmúrnej nálade z dôvodu ohlásení negatívneho dopadu nedávnej úverovej krízy na hospodárenie svetových finančných gigantov, švajčiarskeho UBS AG (UBS) a americkej Citigroup. Pre UBS to bude v treťom kvartáli znamenať prvú stratu za posledných 9 rokov a v súvislosti s investíciami do sekundárneho trhu hypoték si bude musieť odpísať $3,4 mld. Citigroup pokračovala v podobnom tóne s očakávaniami poklesu zisku tretieho kvartálu o 60%, no situáciu zachránili vyhliadkami, keď obe inštitúcie očakávajú stabilizáciu hospodárenia už v záverečnom kvartáli. V utorok nasledovali prvé negatívne čísla krízového realitného trhu, keď augustový prepad nerealizovaných predajov domov -6,5% poslal index merajúci ich úroveň na historické minimum. Streda pokračovala v mierne negatívnom tóne, keď Deutche Bank (DB) ohlásila stratu z dôvodu turbulencií na úverovom trhu v rozsahu $3 mld. Naštrbený sentiment mierne zachránil výsledok ISM sektora služieb za september, ktorý síce zaznamenal pokles na 54,8 vs. 55,8 za august, no hodnoty nad 50 indikujúce expanziu boli vzhľadom ku komplikovaných vyhliadkam ekonomiky uspokojujúce. V globále táto zmeska čísiel v súvislosti trhovým vývojom naznačuje dôležitú skutočnosť. Vedomie možného rozsahu strát na finančné inštitúcie uvoľnilo neistotu a trhové reakcie na negatívne správy spojené so sekundárnym trhom hypoték boli už iba veľmi mierne.

Aktivita celého týždňa sa však niesla v očakávaní výsledku tvorby nových pracovných miest v USA za september. Zvýšená pozornosť sa im venovala najmä vzhľadom k augustovému výsledku, keď čísla hovorili o nečakanom poklese tvorby miest -4 tisíc., ktoré mnohí trhoví hráči považovali za jeden z dôvodov radikálnej redukcie sadzieb FEDom na septembrovom zasadaní. Piatkový septembrový výsledok +110t. vs. konsenzus +100t. znamenal pre trh úľavu, no čo je ešte dôležitejšie, došlo k súbežnej revízii augustových čísiel z -4t. až na 89t. Tieto čísla poslali trhové indexy do výrazných ziskov a nateraz utíšili hlasy z výraznejšieho spomaľovania US hospodárstva. Revízie výsledkov sú tak výrazným momentom a preto je vhodnejšie sledovať dlhodobejšie trendy pracovného trhu. To platí aj pre septembrový výsledok, ktorého reálnejšie kontúry získame až v priebehu nasledujúcich troch mesiacov. Štatistická metóda navyše obsahuje v sebe chybu, ktorá sa môže pohybovať v okolí až 100t. pracovných miest. Povšimnutiahodným momentom bol príspevok jednotlivých sektorov k tvorbe miest, keď pri augustovej revízii najväčšiu rolu zohral nárast miest vo verejnom sektore. Súkromný sektor výrazne zaostal, čo naznačuje mierne obavy. V globále však tento výsledok môže znamenať pred začiatkom sezóny zverejňovania výsledkov firiem za tretí kvartál dobrý základ pre pokračovanie nárastu cien akcií. Musíme si však počkať na prvé zverejnenia.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy