Budúci rok sa predá viac ako miliarda mobilov

HELSINKI – Nokia Corp., najväčší výrobca mobilných telefónov na svete, predpokladá, že na budúci rok v porovnaní s rokom 2006 vzrastie globálne predaj mobilov o 10 %.
Tento rok sa očakáva ich celkový predaj okolo 970 miliónov a na budúci rok by sa ich malo dostať k zákazníkom vyše 1,07 miliardy.

Rast budú podporovať predovšetkým ázijské a africké krajiny. Podľa najnovších štatistík predstavuje trhový podiel spoločnosti na svetovom trhu 35 %. Zisky Nokie však trpia predovšetkým klesajúcimi cenami mobilov, a to predovšetkým práve kvôli rastúcemu významu expandujúcich trhov.

Koncern dnes predstavil aj 4 sady mobilov pre stredne náročných a nenáročných užívateľov týchto prístrojov, ktoré prídu na trh začiatkom budúceho roka.

Podľa prognózy Nokie miera rentability priemyselného odvetvia sa v nasledujúcom roku až dvoch zníži na 15 %, hoci vlani v decembri odhadovala, že bude 17-%. Nokia samotná by však mala mať v nadchádzajúcom období mieru rentability 17 %. Pred rokom prognózovala tento ukazovateľ o 1 % vyšší.

Výsledky Nokie nepriaznivo ovplyvní začiatok prevádzky Nokia Siemens Network.

Šéf Nokie Olli-Pekka Kallasvuo uviedol, že firma urobila celý rad dôležitých strategických rozhodnutí a organizačných zmien a podstatne väčšiu pozornosť venuje marketingu produkcie a dizajnu svojich produktov.
Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy