T-Mobile poskytne Telefónice svoje siete

BRATISLAVA – Telekomunikačná spoločnosť Telefónica O2 Slovakia, ktorá vyhrala tender na tretieho mobilného operátora v SR, a operátor T-Mobile Slovensko podpísali v utorok 28. novembra 2006 dohodu o národnom roamingu.
Zmluva o národnom roamingu znamená, že Telefónica O2 Slovakia bude v úvodnej fáze poskytovať svoje služby čiastočne v sieti T-Mobile Slovensko. Ako informoval riaditeľ divízie vonkajších vzťahov spoločnosti T-Mobile Juraj Droba, zo strany nového mobilného operátora je to splnenie ďalšieho kroku potrebného na to, aby firma mohla začať poskytovať plnohodnotnú komerčnú prevádzku.

„Z dlhodobého hľadiska je stratégiou spoločnosti Telefónica O2 Slovakia vybudovať vlastnú sieť, T-Mobile bude pritom poskytovať služby svojej siete jej zákazníkom v miestach bez pokrytia vlastnou sieťou,“ skonštatoval Droba. Spoločnosť rokovala o uzavretí dohody o národnom roamingu s obidvoma mobilnými operátormi poskytujúcimi služby v SR, teda okrem T-Mobilu aj s Orange Slovensko.

Podľa generálneho riaditeľa Telefónica O2 Slovakia Juraja Šedivého je dohoda o národnom roamingu signálom pre budúcich zákazníkov. „Našim cieľom je ponúknuť hneď od začiatku plnohodnotné služby a podpísaná zmluva o národnom roamingu s T-Mobilom nám pomôže tento cieľ splniť v nami stanovenom harmonograme,“ uviedol Šedivý. Za obojstranne výhodnú považuje podpísanú dohodu aj riaditeľ T-Mobile Slovensko Robert Chvátal. „K dohode s Telefónicou sme dospeli po korektných rokovaniach. Nový mobilný operátor kládol dôraz predovšetkým na kvalitu siete, transparentnosť v rokovaní a komerčné podmienky,“ povedal Chvátal.

Spoločnosť Telefónica O2 Slovakia v októbri informovala, že začala s prípravou výstavby vlastnej siete. Podľa Juraja Šedivého splní spoločnosť svoje plány a predstaví komerčnú ponuku a sprevádzkuje vlastnú mobilnú sieť GSM do pol roka od vstupu na slovenský trh. V úvodnej fáze bude firma podľa Šedivého využívať národný roaming. „Telefónica má však na slovenskom trhu dlhodobé strategické zámery, preto je prirodzené, že ďalej pôjdeme cestou budovania vlastnej siete,“ uviedol koncom októbra Juraj Šedivý.

Nový slovenský mobilný operátor plánuje začať komerčnú prevádzku v prvom štvrťroku budúceho roka. Podľa predpokladov začne technické spustenie siete a testovanie koncom tohto roka. Spoločnosť sa chce prvý rok svojho pôsobenia sústrediť výlučne na mobilný trh, Šedivý však nevylučuje, že by sa Telefónica O2 mohla neskôr zaujímať aj o segment pevných liniek. Firma sa chce zamerať na všetky segmenty trhu, podľa Šedivého však bude štartovať v segmente predplatených kariet.

Povolenie na prevádzku siete, ktoré Telefónice O2 Slovakia vydal Telekomunikačný úrad (TÚ) SR, nadobudlo právoplatnosť 7. septembra 2006. Firma deň predtým za neho zaplatila 150 mil. Sk. Telefónica O2 musí podľa povolenia uviesť do prevádzky vlastnú mobilnú sieť GSM do šiestich mesiacov. Firma podľa svojej ponuky v tendri plánovala sprevádzkovať vlastnú sieť do 10 mesiacov, skrátenie lehoty však bolo podľa Šedivého rozhodnutím TÚ. Mobilnú sieť UMTS musí firma sprevádzkovať do 12 mesiacov od nadobudnutia právoplatnosti povolenia. TÚ pridelil Telefónice O2 povolenie na činnosť na 20 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy