Veľké nákupy domácností voľby nezabrzdia

Blížiace sa voľby zatiaľ nemajú vplyv na ochotu obyvateľov Slovenska míňať a zadlžovať sa. Väčšina domácností, ktoré si chceli kúpiť v prvom polroku 2006 byt, auto alebo vziať úver z banky, tak spravila bez ohľadu na to, kto bude v budúcej vláde. Napriek tomu v prieskumoch približne tretina ľudí tvrdí, že v budúcom roku očakávajú zhoršenie svojej finančnej situácie. Zlepšenie podľa Ústavu pre výskum verejnej mienky čaká necelých 20 percent z nich.

Zatiaľ čo solventnejší ľudia po voľbách zmenu svojho životného štandardu nečakajú vôbec, takzvaná nižšia stredná vrstva skôr verí sľubom strán a predpokladá, že sa posunie k lepšiemu. „Väčšia časť obyvateľov pod priemerom reálnych príjmov bude počítať s väčšími zárukami vlády na zvýšenie svojho životného štandardu,“ hovorí Ivan Laluha z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Dodáva, že práve stredná vrstva rozhodne o výsledkoch volieb.

Byty a úvery. Žiadny problém

Šéf Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ľubomír Kardoš neočakáva, že by sa predaj nehnuteľností, najmä v lukratívnych lokalitách Slovenska, pred voľbami spomalil alebo zabrzdil – doterajší záujem je totiž vysoký. Priznáva však, že povolebný záujem o byty a domy sa dá odhadnúť len ťažko.

„V súčasnosti je veľký dopyt po nehnuteľnostiach a ich ceny sú vysoké. Nedá sa ale vylúčiť, že sa po voľbách utlmí, lebo nová koalícia môže v prvom roku prijať nepopulárne opatrenia,“ oponuje Viliam Páleník z Ústavu slovenskej a svetovej ekonomiky Slovenskej akadémie vied.

Už vlani sa Slováci rekordne zadlžili a do spoločnej rodinnej položk…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy