V apríli najrýchlejšie rástli ceny oproti marcu v zdravotníctve

BRATISLAVA – Spotrebiteľské ceny sa v apríli oproti marcu v úhrne zvýšili o 0,3 %. Mesiac predtým sa pritom na medzimesačnej báze nezmenili. Medziročná miera inflácie dosiahla v apríli 4,5 %, čo je rovnaká úroveň, aká sa zaznamenala v predchádzajúcom mesiaci. V priemere za štyri mesiace vzrástli spotrebiteľské ceny v medziročnom porovnaní v úhrne o 4,4 %.

V medzimesačnom porovnaní vzrástli ceny v zdravotníctve o 2,7 %, doprave o 0,7 %, poštové a telekomunikačné služby „išli hore“ o 0,6 %, ceny odevov a obuvi vzrástli o 0,5 %, hotely, kaviarne a reštaurácie zdraželi o 0,4 %, rozličné tovary a služby o 0,3 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 0,2 %, alkoholické nápoje a tabak o 0,1 %. Znížili sa ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,2 %, rekreácie a kultúry o 0,1 %. Nezmenili sa ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá a za vzdelávanie. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Na rast cien potravín o 0,3 % vplývali vyššie ceny zeleniny vrátane zemiakov o 7,5 %, ovocia o 0,5 %, chleba a obilnín o 0,3 %. Klesli ceny olejov a tukov o 2,2 %, mäsa o 0,7 %, rýb a cukru, džemu, medu, sirupov, čokolády a cukroviniek zhodne o 0,3 %, mlieka, syrov a vajec o 0,2 %. Znížili sa aj ceny nealkoholických nápojov o 0,5 %, pričom klesli ceny minerálnych vôd, nealkoholických nápojov a štiav o 1,5 % a vzrástli ceny kávy, čaju a kakaa o 1 %.

Zvýšenie cien zeleniny ovplyvnil rast cien petržlenu o 24,6 %, zemiakov o 18,1 %, karotky o 12,1 %, karfiolu o 10,3 %, cibule o 8,9 %, paradajok o 8,4 %, bielej kapusty o 3,8 %, papriky o 3,4 % a cesnaku o 2,8 %. Klesli ceny šalátových uhoriek o 27,4 %. Ceny ovocia vzrástli v dôsledku vyšších cien vodových červených melónov o 12,6 %, jabĺk o 5,3 %, kiwi o 2,8 % a pomarančov o 1 %. Znížili sa ceny citrónov o 6,7 %, stolového hrozna o 5,7 %, banánov o 3,2 % a mandarínok o 3,4 %. Pokles cien mäsa ovplyvnili nižšie ceny hydiny o 2,4 % a bravčového mäsa o 0,9 %. Vzrástli ceny údenín o 0,4 % a nezmenené zostali ceny hovädzieho mäsa. Rast cien v odbore alkoholické nápoje a tabak ovplyvnilo zvýšenie cien alkoholických nápojov o 0,2 %, v rámci čoho vzrástli ceny piva o 0,3 %, destilátov o 0,1 % a nezmenili sa ceny vína. Na úrovni predchádzajúceho mesiaca zostali ceny tabaku. Ceny odevov a obuvi vzrástli zhodne o 0,5 %.

V odbore bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá sa nezmenili ceny skutočného nájomného plateného nájomníkmi, vodného, odvozu a likvidácie odpadu, stočného, elektriny, plynu a tepelnej energie. Vzrástli ceny služieb pre pravidelnú údržbu a opravy obydlia o 0,7 %, pevných palív o 0,3 % a tovarov pre pravidelnú údržbu a opravy obydlia a iných služieb vzťahujúcich sa na bývanie zhodne o 0,1 %. Pokles cien za nábytok, vybavenie domácnosti a bežnú údržbu domu súvisel s nižšími cenami tovarov a služieb pre bežnú údržbu domácnosti o 0,3 %, nábytku, zariadenia, podlahových krytín a kobercov o 0,2 %, bytového textilu a skla, stolového riadu a potrieb pre domácnosť zhodne o 0,1 %. Zvýšili sa ceny nástrojov a zariadení pre dom a záhradu o 0,1 %. Nezmenili sa ceny domácich spotrebičov.

V zdravotníctve cenový index vzrástol vplyvom vyšších cien zdravotníckych a farmaceutických výrobkov, terapeutických prístrojov a zariadení o 3,8 %. Z toho sa zvýšili ceny farmaceutických prípravkov a produktov o 4,3 % a terapeutických prístrojov a zariadení o 0,4 %, klesli ceny iných zdravotníckych produktov o 0,2 %. Vzrástli aj ceny zdravotníckych služieb iných ako nemocničných o 0,2 %, v rámci ktorých vzrástli ceny ostatných služieb mimo nemocníc o 1,7 % a ceny služieb zubného lekárstva o 0,1 % a nezmenili sa ceny služieb lekárov. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny nemocničných služieb. Rast cien v doprave ovplyvnilo zvýšenie cien prevádzky prostriedkov osobnej dopravy o 1,9 %. Vzrástli totiž ceny pohonných látok a mazív o 2,4 % a údržby a opráv o 0,2 %, klesli ceny náhradných dielov a príslušenstva o 0,1 %. Ceny nákupu dopravných prostriedkov sa znížili o 0,4 %, pričom ceny nákupu nových motorových vozidiel o klesli 0,8 %, a dopravných služieb o 0,1 %, keď ceny leteckej osobnej dopravy klesli o 3,9 % a iných dopravných služieb o 0,5 %. Zvýšenie cien v odbore pošty a telekomunikácie spôsobili vyššie ceny telefónnych služieb o 0,7 %, najmä kvôli nárastu miestneho hovorného z telefónneho automatu o 66,7 %. Znížili sa ceny telefónnych prístrojov o 5,6 %. Nezmenili sa ceny poštových služieb.

Zníženie cien v odbore rekreácia a kultúra ovplyvnil pokles cien dovoleniek s programom o 1 %, audiovizuálnej a fotografickej techniky o 0,6 %, iného vybavenia pre rekreáciu, záhradu a domáce zvieratá o 0,4 % a iných veľkých zariadení dlhodobej spotreby pre rekreáciu o 0,1 %. Vzrástla cena novín, kníh a kancelárskych potrieb o 0,5 % a rekreačných a kultúrnych služieb o 0,2 %. Na rast cien v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách vplývali vyššie ceny stravovania o 0,4 %, pričom vzrástli ceny v jedálňach o 0,5 % a v reštauráciách a v kaviarňach o 0,2 %. Nezmenené zostali ceny ubytovacích služieb. Vo vzdelávaní sa nezmenili ceny predškolského, základného, vysokoškolského vzdelania a ani vzdelania, ktoré nie je definované úrovňou.

Zvýšenie cien za rozličné tovary a služby súviselo s rastom cien osobnej starostlivosti a osobných predmetov inde neklasifikovaných zhodne o 0,5 %, iných služieb inde neklasifikovaných o 0,2 %, z čoho vzrástla cena pohrebu vrátane obradu o 0,8 %, a finančných služieb inde neklasifikovaných o 0,1 %, kde vzrástol poplatok za vedenie osobného účtu o 0,5 %. Nezmenili sa ceny sociálnych služieb a poistenia.

V apríli tohto roka v porovnaní s aprílom 2005 boli spotrebiteľské ceny vyššie v úhrne o 4,5 %. Rýchlejšie ako v úhrne rástli ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 12 %, zdravotníctvo o 11,9 % a vzdelávanie o 7,3 %. Zvýšili sa aj ceny v odbore rozličné tovary a služby o 3,4 %, alkoholické nápoje a tabak o 2,4 %, doprava o 1,4 %, rekreácia a kultúra o 1,1 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 0,9 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 0,8 %, poštové a telekomunikačné služby o 0,7 %. Znížili sa ceny za nábytok, vybavenie domácnosti a bežnú údržbu domu o 1,3 % a odevy a obuv o 0,1 %.

V priemere za štyri mesiace v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2005 vzrástli spotrebiteľské ceny v úhrne o 4,4 %. Index spotrebiteľských cien sa v apríli oproti marcu za domácnosti zamestnancov zvýšil o 0,2 % a za domácnosti dôchodcov o 0,3 %. V apríli v porovnaní s aprílom 2005 bol index spotrebiteľských cien vyšší za domácnosti zamestnancov o 4 % a za domácnosti dôchodcov o 6,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy