M.Jusko: Úrokové sadzby sa znížia, len ak dôjde k zníženiu obchodného deficitu

Bratislava 27. marca (TASR) – Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Marián Jusko dnes v rozhovore pre agentúru Reuters uviedol, že centrálna banka zváži uvoľnenie úrokových sadzieb, len ak dôjde k zníženiu deficitu obchodnej bilancie, ktorý v minulom roku predstavoval 103,2 miliardy Sk.

Ak dôjde k zlepšeniu externej bilancie a priaznivému vývoju inflácie, centrálna banka začne uvažovať o znížení úrokových sadzieb, no v žiadnom prípade nie skôr. NBS momentálne spolupracuje s vládou na opatreniach, ktoré by mali viesť k zníženiu obchodného deficitu. Ten v januári tohto roku predstavoval 5,8 miliardy Sk, čo je menej, ako sa očakávalo, no medziročne je to nárast o jednu miliardu Sk. Deficit bežného účtu sa v januári zlepšil na 4,1 miliardy Sk oproti rovnakému obdobiu minulého roka, kedy dosiahol 4,6 miliardy Sk.

M. Jusko zdôraznil, že aktivity smerujúce k zníženiu obchodného deficitu by sa mali týkať fiškálnej stránky, vrátane plánovaného zníženia platov v štátnom sektore a zníženia spotreby domácností, ktorá výrazne vzrástla na konci minulého roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy