Podielové fondy dostali hviezdičky

Otvorené podielové fondy dostupné na Slovensku budú hodnotiť až dve ratingové agentúry systémom hviezdičiek, ktorý sa používa vo svete. Prvé výsledky tohto bodovania včera predstavila česká CRA Rating Agency, v najbližšom čase sa k nej pridá ...

BRATISLAVA – Otvorené podielové fondy dostupné na Slovensku budú hodnotiť až dve ratingové agentúry systémom hviezdičiek, ktorý sa používa vo svete. Prvé výsledky tohto bodovania včera predstavila česká CRA Rating Agency, v najbližšom čase sa k nej pridá s vlastným hodnotením aj Slovenská ratingová agentúra.

Fondom, ktoré sú podľa svojho zamerania začlenené do skupín, prideľuje CRA jednu až päť hviezdičiek v závislosti od ich výkonnosti, rizikovosti a stability. Na to, akú pozíciu získa fond v rámci skupiny, vplýva zhodnotenie investície, výkyvy vo výnosovosti a pozícia fondu, ako aj spoločnosti, ktorá ho spravuje. Čím je fond úspešnejší, tým viac hviezdičiek dostane. Jedna hviezdička pritom neznamená, že fond je úplne zlý, ale vyjadruje, že je zo skupiny najslabší.

Výsledok porovnávania fondov má byť len jednou z pomôcok pri výbere podielového fondu. Hviezdičky by si investori nemali zamieňať s ratingom fondu. Agentúra zdôrazňuje, že vyhodnocuje iba minulý vývoj fondu, bodovanie nemá byť chápané ako investičné odporúčanie.

CRA zatiaľ vytvorila skupiny akciových a dlhopisových fondov, ktoré sú registrované a predávajú sa na Slovensku a fungujú aspoň rok. V oboch skupinách označila k decembru minulého roku za najúspešnejšie fondy z ponuky Tatra Asset Managementu. Hodnotenie bude CRA zverejňovať štvrťročne a časom chce prejsť na mesačnú periodicitu. Už najbližšie by mali hviezdičky prideliť aj zmiešaným fondom a neskôr peňažným.

Asociácia správcovských spoločností hodnotenie privítala. „Bežnému občanovi tento systém uľahčí orientáciu tým, že používa jemu prístupnejší jazyk hviezdičiek,“ myslí si výkonný riaditeľ asociácie Peter Goceliak. Niektorí z členov asociácie však majú rô…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy