Stavebná produkcia v eurozóne zaznamenala v septembri mierny rast

Stavebná produkcia v eurozóne sa v septembri vrátila k rastu, aj keď rozsah rastu bol minimálny. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil rýchly odhad.
Stavebná produkcia v krajinách menovej únie vzrástla medzimesačne po úprave o sezónne vplyvy o 0,1 %. V auguste zaznamenala pokles o 1 %, čím Eurostat revidoval predbežný odhad výrazne nadol. V rýchlom odhade uvádzal augustový pokles na úrovni 0,6 %.
V celej Európskej únii zaznamenala produkcia v stavebnom sektore rast o 0,2 % po augustovom poklese o 0,9 %. Aj v prípade EÚ revidoval štatistický úrad vývoj za august smerom nadol. V rýchlom odhade totiž pokles za august udával na úrovni 0,4 %.
V medziročnom porovnaní sa produkcia v stavebníctve v rámci eurozóny zvýšila v septembri o 1 %. V širšej Európskej únii rast dosiahol 1,4 %.
Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, najväčší medzimesačný rast stavebnej produkcie zaznamenalo Rumunsko, a to o 3,2 %. Okrem neho sa výraznejšie produkcia v stavebníctve zvýšila vo Švédsku (2,8 %) a v Maďarsku, kde rast dosiahol 2,2 %. Naopak, najvýraznejšie klesla v Poľsku (-5,8 %), Portugalsku (-2,7 %) a Rakúsku (-2,6 %). Na Slovensku klesla o 1 %.
V medziročnom porovnaní vzrástla stavebná produkcia v septembri najvýraznejšie v Rumunsku (26,2 %), Slovinsku (26,1 %) a Rakúsku (6,3 %). Najväčší pokles zaznamenali Španielsko (-12,3 %), Česko (-3,7 %) a Nemecko, kde stavebná produkcia klesla o 2,6 %. Na Slovensku sa zvýšila o 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy