Kryptoburza FTX kolabuje, v Spojených štátoch požiadala o ochranu pred veriteľmi

, TASR Foto: pexels.com/Alesia Kozik

Druhá najväčšia kryptoburza na svete FTX požiadala v USA o ochranu pred veriteľmi podľa kapitoly 11 amerického zákona o bankrote a jej výkonný riaditeľ Sam Bankman-Fried rezignoval.

Druhá najväčšia kryptoburza na svete FTX požiadala v USA o ochranu pred veriteľmi podľa kapitoly 11 amerického zákona o bankrote a jej výkonný riaditeľ Sam Bankman-Fried rezignoval. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a CNCB.

Prečítajte si tiež: Kryptokríza pokračuje: Binance krachujúcej burze FTX nepomôže, Bitcoin sa ocitol na dvojročných minimách

FTX sa dostala od problémov s likviditou, čo vyvolalo obavy z preliatia do celého odvetvia a prudký pokles kryptomien. Ešte v utorok (8. 11.) to vyzeralo, že ju zachráni a prevezme najväčšia svetová kryptomenová platforma Binance, ktorá však z obchodu vycúvala po tom, ako zistila, aké veľké záväzky FTX má.

Krachujúca burza vymenila šéfa

Novým šéfom FTX sa stane John J. Ray III. Súčasťou bankrotového konania je aj Alameda Research a ďalších okolo 130 sesterských firiem, ktoré patria skupine FTX.

Kolaps FTX zasiahol celé odvetvie kryptomien, ktoré po krátkom zotavení pokračovali v piatok popoludní v poklese. Cena bitcoinu v noci na štvrtok (10. 11.) klesla pod hranicu 16 000 USD (15.522 eur) prvýkrát od konca roka 2020. V piatok okolo 16.00 SEČ sa obchodoval so stratou 3,6 % (v priebehu 24 hodín) po 16.911 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy