Hospodárske výbory V4 vyzvali EK na riešenie cien emisných povoleniek

Zástupcovia hospodárskych výborov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v piatok vyzvali Európsku komisiu (EK), aby sa čo najskôr vážne zaoberala témou vysokej ceny emisných povoleniek a využila nástroje a riešenia, ktoré jej európske právo poskytuje. Informoval o tom predseda Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO).
„V stanovisku sme Komisii navrhli, aby zvážila úpravu alebo až pozastavenie systému obchodovania s emisiami v EÚ, najmä pokiaľ ide o tretie strany, až kým sa tento problém nevyrieši,“ uviedol Kremský, ktorý viedol slovenskú delegáciu. Špekulácie pri obchodovaní s emisiami podľa neho zvyšujú ceny emisných povoleniek, čo predražuje ceny elektriny na európskych trhoch. Cena za povolenku na tonu vypusteného oxidu uhličitého sa už niekoľko dní drží na historických maximách nad 80 eur.
Kremský pripomenul, že prehodnotiť systém obchodovania s emisnými poukážkami v prípade, že ich cena prudko stúpne, umožňuje európska smernica. Predsedovia hospodárskych výborov V4 sa zhodli, že zdražovanie elektriny je z dôvodu cien emisií už také masívne, že môže viesť k zhoršeniu životnej úrovne občanov, kvality života v obciach, ako aj zhoršeniu konkurencieschopnosti stredoeurópskych firiem.
„Brusel by mal podniknúť rázne kroky, pretože sa z emisných povoleniek stal druhý bitcoin, s ktorým sa špekuluje a manipuluje trh. Zelenú transformáciu nemôžu zaplatiť tí najchudobnejší,“ dodal Kremský.

Súvisiace články

Aktuálne správy