Švédska vláda zvýši na budúci rok výdavky na sociálne zabezpečenie

Švédska vláda v pondelok oznámila, že budúci rok zvýši výdavky na sociálne zabezpečenie o 23 miliárd švédskych korún (2,26 miliardy eur) v rozpočte zameranom na zníženie sociálnej nerovnosti a prechod na udržateľnejšie hospodárstvo po pandémii nového koronavírusu.
Švédsko sa zotavuje z pandémie rýchlejšie ako väčšina krajín v Európe, ale zápasí s problémami, ako je násilie gangov. Dalo si tiež za cieľ znížiť emisie skleníkových plynov na nulu do roku 2045 a zredukovať rozdiely v sociálnom systéme po pandémii, ktorá si vyžiadala takmer 15.000 životov. Celkovo chce Švédsko napumpovať do ekonomiky 74 miliárd SEK.
„Toto je rozpočet, ktorý má Švédsko posunúť vpred po pandémii,“ povedala ministerka financií Magdalena Anderssonová na tlačovej konferencii. Dodala, že vláda sa chystá zamestnať viac policajtov, bude sa zaoberať frontami v zdravotníctve spôsobenými ochorením COVID-19 a plánuje viac zelených investícií v celej krajine.
Očakáva sa, že švédska ekonomika tento rok vzrastie o 4,4 % a na budúci rok, keď sa vo Švédsku majú konať všeobecné voľby, stúpne o 3,5 %.
Podľa Anderssonovej je dôležité, aby vláda nestiahla podporu ekonomike príliš rýchlo a presmerovala výdavky z postupného ukončovania mnohých schém pandemickej podpory na dlhodobejšie opatrenia.
Pripomenula, že „jednou z dôležitých lekcií po finančnej kríze pred vyše 10 rokmi je, že nie je dobré zložiť nohu z plynu príliš skoro“.
Opatrenia, z ktorých väčšina bola známa už pred ich zverejnením, zahŕňajú zníženie dane z príjmu o 10 miliárd SEK, výdavky vo výške zhruba 12 miliárd SEK na zvrátenie zmeny klímy a 8 miliárd SEK na podporu zamestnanosti.
Anderssonová, favoritka na funkciu predsedníčky vlády, keď v novembri odstúpi premiér Stefan Löfven, oznámila tiež zvýšenie výdavkov na zdravotníctvo v budúcom roku o ďalších 5 miliárd SEK.
Menšinová vláda sociálnych demokratov a zelených dúfa, že štedrý rozpočet bude lákať voličov, ale poteší aj ľavicu a stranu Stred, ktorých podporu bude koalícia pravdepodobne potrebovať na zostavenie vlády po ďalších všeobecných voľbách.

Súvisiace články

Aktuálne správy