Španielska banka Sabadell zatvorí na domácom trhu stovky pobočiek

Španielska banka Sabadell zatvorí, prípadne obmedzí prevádzku takmer 500 pobočiek na domácom trhu. Cieľom je zníženie nákladov a zvýšenie ziskovosti banky. Uviedli to v utorok dva zdroje oboznámené s rokovaniami medzi bankou a odbormi.
Ako jeden zo zdrojov uviedol pre agentúru Reuters, Sabadell plánuje zatvoriť alebo obmedziť prevádzku celkovo 496 z viac než 1600 pobočiek v Španielsku. Z uvádzaných 496 pobočiek 320 zatvorí, zvyšok bude poskytovať služby klientom iba niektoré dni v týždni. Zdroj informoval o plánoch banky pár dní po tom, ako odborová organizácia CCOO uviedla, že banka plánuje prepustiť 1900 ľudí, teda približne 13 % z celkového počtu zamestnancov v Španielsku. Banka ani odbory sa k informáciám o redukcii pobočiek nevyjadrili.
Podobne ako ďalšie banky v Európe aj španielske bankové domy sa usilujú prispôsobiť sa zmenám v správaní klientov, ktorí sa výraznejšie orientujú na online bankovníctvo. Do ziskovosti bánk zasahujú aj mimoriadne nízke úrokové sadzby, čo inštitúcie núti znižovať náklady. Sabadell je ďalšou zo španielskych bánk, ktoré oznámili znižovanie počtu pobočiek, v minulých mesiacoch tak urobili napríklad banka Caixabank či BBVA.
Od svetovej finančnej krízy v roku 2008 sa počet bankových pobočiek v Španielsku znížil o viac než polovicu. Napriek tomu Španielsko podľa údajov Medzinárodného menového fondu (MMF) stále patrí ku krajinám s najhustejšou sieťou bankových pobočiek na svete, keď na 100.000 dospelých pripadá v krajine viac než 45,5 pobočky.

Súvisiace články

Aktuálne správy