Ceny ropy v piatok klesli

Ceny ropy v piatok (3. 9.) klesli, za celý uplynulý týždeň však zaznamenali mierny nárast. Dôvodom oslabenia na konci týždňa boli obavy týkajúce sa dopytu, ktoré zvýšila správa z amerického trhu práce. V USA sa v auguste vytvorilo podstatne menej pracovných miest než sa očakávalo.
Októbrový kontrakt na americkú ropu WTI v piatok stratil 70 centov alebo 1 % a uzavrel na 69,29 USD (58,36 eura) za barel (159 litrov). Za celý uplynulý týždeň si kontrakt pripísal 0,8 %.
Novembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v piatok klesol o 0,42 % alebo 0,58 % a uzavrel na 72,61 USD za barel.
Ceny ropy sa v piatok najprv posilňovali, keď ich podporili správy o pomalom zotavovaní exportu z Mexického zálivu. Pozitívny vplyv mala aj posledná správa amerického ministerstva energetiky o stave ropných zásob, ktorá ukázala, že v minulom týždni rezervy padli o viac než 7 miliónov barelov.
Potom však smer na ropnom trhu otočila správa amerického ministerstva práce, ktorá ukázala, že tvorba pracovných miest v USA sa v minulom mesiaci prudko spomalila a výrazne sklamala očakávania trhu. Počet zamestnaných mimo poľnohospodárstvo sa zvýšil len o 235.000, pričom ekonómovia počítali s viac než 720.000 novými pracovnými miestami. To bol najslabší prírastok zamestnanosti za 7 mesiacov.
Ekonómovia a investori sa obávajú, že dôvodom spomalenia tvorby pracovných miest je šírenie delta variantu nového koronavírusu.
Správa spoločnosti Baker Hughes ukázala, že počet aktívnych zariadení na ťažbu ropy v tomto týždni klesol o 16 na 394. Celkový počet ťažobných zariadení vrátane tých na ťažbu plynu sa znížil o 11 na 497.

Súvisiace články

Aktuálne správy