Nezamestnanosť v Taliansku klesla v júli na viac než ročné minimum

Nezamestnanosť v Taliansku klesla v júli bližšie k 9-percentnej úrovni. Výsledok, ktorý zároveň predstavuje 14-mesačné minimum, tak prekvapil trhy, keďže tie počítali s rastom nezamestnanosti.
Ako v stredu zverejnil taliansky štatistický úrad Istat, miera nezamestnanosti dosiahla v júli 9,3 % po nadol revidovanej úrovni 9,4 % za jún. Výsledok je tak podstatne lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s rastom nezamestnanosti na 9,7 %. Zároveň je to najnižšia miera nezamestnanosti od mája minulého roka.
Ešte výraznejší pokles zaznamenala nezamestnanosť mladých ľudí. Zatiaľ čo v júni dosiahla 29,3 %, v júli predstavovala 27,7 %.
Ako uviedol Istat, rýchle zotavovanie ekonomiky v ostatných piatich mesiacoch zvýšilo počet zamestnaných v júli v porovnaní s januárom tohto roka o 550.000. „Na druhej strane, stále sme sa ešte nedostali na predpandemickú úroveň. Počet zamestnaných je o vyše 260.000 nižší než pred pandémiou,“ dodal Istat. Nízka je síce aj nezamestnanosť, vyššia je však miera neaktivity.

Súvisiace články

Aktuálne správy