Súkromný sektor v USA vytvoril v auguste menej pracovných miest, než sa čakalo

Americké firmy vytvorili minulý mesiac podstatne menej pracovných miest, než sa očakávalo. Uviedol to v stredu inštitút ADP.
Podľa inštitútu vzniklo v americkom súkromnom sektore v auguste celkovo 374.000 nových pracovných miest. To je síce viac než v júli, v ktorom firmy vytvorili po revízii 326.000 nových pozícií, výsledok však výrazne zaostal za očakávaniami.
Analytici odhadovali, že v auguste sa v súkromnom sektore USA vytvorí až 613.000 nových miest. Vychádzali pritom z pôvodných údajov za júl, ktoré poukazovali na vznik 330.000 nových pracovných miest v súkromnom sektore.
„Zdá sa, že delta variant nového koronavírusu sa výraznejšie odrazil na zotavovaní trhu práce,“ uviedol Mark Zandi, hlavný ekonóm spoločnosti Moody’s Analytics, ktorá sa podieľala na správe ADP. „Tvorba nových pracovných miest je síce solídna, avšak výrazne zaostáva za tempom rastu v predchádzajúcich mesiacoch,“ dodal.
Trhy teraz čakajú na informácie amerického ministerstva práce o vývoji na celkovom pracovnom trhu. Údaje ministerstva poukazujú na tvorbu pracovných miest ako v súkromnom, tak aj vo verejnom sektore. Správu o tvorbe pracovných miest a nezamestnanosti za mesiac august zverejní ministerstvo v piatok 3. septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy