Rast výrobného sektora eurozóny sa v auguste spomalil

Rast aktivity vo výrobnom sektore eurozóny sa v auguste spomalil, aj keď naďalej zostáva na vysokej úrovni. Ukázali to v stredu konečné údaje spoločnosti IHS Markit.
Index nákupných manažérov IHS Markit dosiahol v auguste 61,4 bodu oproti júlovej hodnote 62,8 bodu. V porovnaní s rýchlym odhadom ho spoločnosť mierne znížila, keď rýchly odhad poukazoval na 61,5 bodu.
Výsledok stále znamená rast aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Tempo rastu sa však spomalilo, už druhý mesiac po sebe od júnového rekordného rastu. Dôvodom sú obmedzenia v produkcii spôsobené komplikáciami v dodávateľskom reťazci.
Podindex produkcie klesol v auguste na 59 bodov z júlovej hodnoty 61,1 bodu. Produkcia tak pokračovala v raste, tempo rastu sa však spomalilo na 6-mesačné minimum. V raste pokračoval aj čiastkový index celkových objednávok, ako aj podindex exportných objednávok. Tempo tvorby nových pracovných miest kleslo, avšak iba mierne v porovnaní s júlom, v ktorom zaznamenalo rekord.

Súvisiace články

Aktuálne správy