Švédska ekonomika sa v 2. kvartáli vrátila po vyše roku k rastu

Švédska ekonomika sa po viac než rok trvajúcom poklese vrátila v 2. štvrťroku tohto roka k rastu, pričom tempo rastu dosiahlo takmer 10 %. Výsledok tak mierne zaostal za predbežným odhadom, ktorý poukazoval na rast o dvojcifernú hodnotu.
Švédsky štatistický úrad koncom týždňa zverejnil, že ekonomika vzrástla v 2. štvrťroku oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 9,7 %. Spresnený údaj bol tak mierne slabší než predbežný odhad, ktorý poukazoval na rast na úrovni 10 %.
Napriek tomu je to prvý a výrazný rast po štyroch štvrťrokoch poklesu, z ktorých najvýraznejší bol v 2. štvrťroku 2020, keď ekonomika klesla o 8,1 %. Tempo poklesu sa postupne spomaľovalo, od 2 % v 3. štvrťroku minulého roka až po 0,2-percentný pokles v 1. kvartáli tohto roka. V poslednom štvrťroku 2020 klesla švédska ekonomika medziročne o 1,9 %.
Lepšie údaje zaznamenalo švédske hospodárstvo aj v medzikvartálnom porovnaní, keď v 2. štvrťroku tohto roka ekonomika zrýchlila tempo rastu na 0,9 %. Na začiatku roka dosiahol rast 0,8 %.
Ekonomiku podporili najmä investície a spotreba domácností. Fixné investície sa zvýšili medzikvartálne o 3,8 % a spotreba domácností o 1 %. Vzrástli aj výdavky štátu, a to o 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy