Nepokoje v JAR môžu skresať z tohtoročného rastu takmer 1 percentuálny bod

Ekonomické škody spôsobené krvavými nepokojmi počas júla môžu z tohtoročného hospodárskeho rastu v Južnej Afrike skresať takmer 1 percentuálny bod. Uviedlo to v utorok juhoafrické ministerstvo financií. Jeho odhad je tak ešte pesimistickejší než prognóza ratingovej agentúry Standard & Poor’s (S&P) spred mesiaca.
Ako ministerstvo uviedlo na pôde parlamentu, nepokoje spojené s rabovaním môžu z tohtoročného hospodárskeho rastu skresať od 0,7 do 0,9 percentuálneho bodu. Krvavé protesty vypukli 9. júla po tom, ako si bývalý juhoafrický prezident Jacob Zuma začal odpykávať 15-mesačný trest za pohŕdanie súdom. Násilné nepokoje si vyžiadali viac než 330 obetí a rozsiahle škody na podnikoch a infraštruktúre.
Odhad ministerstva je tak ešte o niečo pesimistickejší než odhad S&P z konca júla. Agentúra vtedy zverejnila, že nepokoje môžu z očakávaného rastu ekonomiky v tomto roku skresať 0,7 percentuálneho bodu. Podobnú prognózu pred časom vydala Deutsche Bank, podľa ktorej nepokoje môžu skresať z rastu 0,8 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy