Zamestnanosť v Portugalsku dosiahla v 2. kvartáli rekord

Miera nezamestnanosti v Portugalsku v 2. štvrťroku 2021 klesla. A miera zamestnanosti dosiahla historické maximum, pretože firmy po uvoľnení obmedzení na zastavenie pandémie ochorenia COVID-19 najímali nových zamestnancov.
Národný štatistický ústav (INE) v utorok oznámil, že miera nezamestnanosti v Portugalsku za tri mesiace do konca júna 2021 klesla oproti predchádzajúcim trom mesiacom o 0,4 percentuálneho bodu na 6,7 %.
V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka však bola o 1 percentuálny bod vyššia.
Zároveň počet ľudí, ktorí mali prácu, sa v 2. štvrťroku oproti predchádzajúcemu kvartálu zvýšil o 2,8 % a medziročne stúpol o 4,5 % na 4,8 milióna osôb, čo je najviac v histórii týchto údajov. A dokonca o 0,8 % viac ako v období apríl-jún 2019, teda pred pandémiou.
„Výsledky sú pôsobivé. Zamestnaná populácia v Portugalsku je v tomto období historicky najvyššia a dokonca prekročila hodnoty za 2. štvrťrok 2019,“ uviedol vo vyhlásení minister hospodárstva Pedro Siza Vieira.
Sektor služieb, ktorý pandémia zasiahla najtvrdšie, vytvoril v uplynulom kvartáli 100.000 nových pracovných miest, vrátane 25.000 v ubytovacích, reštauračných a podobných podnikoch.
Portugalsko začalo zmierňovať obmedzenia spojené s ochorením COVID-19 od polovice marca po prísnej blokáde na začiatku roka, aby zastavilo vtedy najhorší nárast nových prípadov ochorenia.
„Schopnosť vytvárať pracovné miesta je znakom vitality ekonomiky,“ dodal Siza Vieira.
Portugalská ekonomika krajiny v 2. štvrťroku oproti predchádzajúcim trom mesiacom stúpla o 4,9 % vďaka domácemu dopytu a vývozu. V medziročnom porovnaní sa zvýšil výkon tamojšej ekonomiky v sledovanom období o 15,5 %.
Pred vypuknutím pandémie sa sektor cestovného ruchu podieľal približne 15 % na hrubom domácom produkte (HDP) Portugalska.
Portugalská vláda odhaduje, že miera nezamestnanosti bude na konci roka 2021 na úrovni 7,3 % a hospodársky rast na úrovni 4 %.
Štatistický úrad tiež uviedol, že podiel zamestnancov, ktorí pracovali na diaľku, dosiahol v 2. kvartáli 14,9 % alebo 717.000 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy