Veľkoobchodné zásoby v USA pokračovali v júni v raste

Veľkoobchodné zásoby v Spojených štátoch pokračovali aj v júni 2021 v raste, už 12. mesiac po sebe, a o niečo rýchlejším tempom. Ukázali to v utorok predbežné údaje amerického ministerstva obchodu, ktoré signalizujú, že firmy pokračujú v budovaní zásob, ktoré sú dôležitou súčasťou hrubého domáceho produktu (HDP) Spojených štátov.
Podľa predbežného odhadu sa veľkoobchodné zásoby v USA v júni 2021 zvýšili o 0,8 % oproti máju, keď po revízii medzimesačne vzrástli o 0,6 %.
Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali zrýchlenie tempa rastu zásob v júni na 0,8 % z pôvodných 0,5 % v máji pred revíziou.
Štatistiky ukázali tiež, že zásoby veľkoobchodníkov stúpli v júni o 1,1 %, skladové zásoby výrobcov sa zvýšili o 1 % a maloobchodníkov o 0,3 %.
V medziročnom porovnaní veľkoobchodné zásoby v Spojených štátov vyskočili v júni o 6,6 %.
Ministerstvo obchodu v separátnej správe tiež informovalo, že podnikové tržby sa v júni zvýšili o 1,4 % po poklese o 0,2 % v máji.
Tržby veľkoobchodníkov pritom vzrástli o 2 %, tržby priemyselných podnikov sa zvýšili o 1,6 % a maloobchodné tržby vzrástli o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy