Eurokomisia schválila Španielsku a Litve predbežné financovanie plánov obnovy

Európska komisia (EK) v utorok vyplatila Španielsku deväť miliárd eur a Litve 289 miliónov eur vo forme predbežného financovania ich národných plánov obnovy a odolnosti, ktoré im majú pomôcť oživiť a modernizovať ekonomiku po koronakríze.
Komisia spresnila, že uvedené platby pomôžu realizovať nevyhnutné investičné a reformné opatrenia načrtnuté v plánoch na obnovu a odolnosť oboch členských krajín EÚ. Exekutíva EÚ schváli ďalšie vyplácanie na základe implementácie investícií a reforiem navrhnutých v národných plánoch obnovy.
Členské štáty EÚ, ktorých plán obnovy bol schválený eurokomisiou aj ministrami financií eurobloku, majú nárok na predbežné financovanie až do výšky 13 % z celkovej sumy ich národných plánov obnovy.
Od Španielska sa očakáva, že počas celého obdobia realizácie plánu obnovy dostane 69,5 miliardy eur v podobe nevratných grantov. Litva by tiež cez granty mala získať celkom 2,22 miliardy eur.
Predbežné financovanie národných plánov obnovy je súčasťou Nástroja na obnovu a odolnosť (RRF), ktorý je hnacím motorom multimiliardového ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU). Na RRF bolo vyčlenených dokopy 723,8 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy