Turecká centrálna banka ponechala kľúčový úrok na úrovni 19 %

Turecká centrálna banka (CBRT) vo štvrtok podľa očakávania svoj kľúčový úrok nezmenila a ponechala ho na doterajšej úrovni, keďže inflácia aj inflačné očakávania sú vysoké.
Výbor pre menovú politiku CBRT na svojom augustovom zasadaní ponechal týždennú repo sadzbu na úrovni 19 %. Banka dodala, že vzhľadom na vysokú úroveň inflácie a inflačné očakávania bude pokračovať v súčasnej prísnej menovej politike, kým sa nedosiahne výrazný pokles inflácie.
Strážcovia tureckej meny poznamenali, že nárast inflácie v júli bol zapríčinený zdražením potravín pre problémy na strane ponuky niektorých produktov spôsobené klimatickými podmienkami, vysokou úrovňou medzinárodných cien poľnohospodárskych komodít a potravín, ako aj vplyvom znovuotvorenia ekonomiky po zmiernení obmedzení na zastavenie nového koronavírusu.
CBRT bude naďalej rozhodujúcim spôsobom využívať všetky dostupné nástroje na dosiahnutie primárneho cieľa – cenovej stability. Úrokové sadzby sa budú aj naďalej odvíjať od výšky inflácie, kým nedôjde k jej trvalému poklesu a nedosiahne sa strednodobý cieľ banky na úrovni 5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy