Málo rozvinutým regiónom pomôžu priemyselné parky a lepšia doprava

Ekonomiku málo rozvinutých regiónov by mali pomôcť naštartovať priemyselné parky a lepšia doprava. Uviedol to vo štvrtok po prehliadke priemyselných parkov v Rimavskej Sobote predseda Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO).
Šéf hospodárskeho výboru si prezrel oba priemyselné parky. Budúci štátny i súkromný v areáli bývalých Závodov ťažkého strojárstva. „Cením si prípravu lokality na zelenej lúke, na ktorej pracuje ministerstvo hospodárstva i park PP Gemer, kde môžu investori do roka vyrábať v existujúcich halách,“ povedal Kremský. „Verím, že tieto možnosti prilákajú investorov, ktorí vytvoria stovky pracovných miest, prelomia ekonomickú stagnáciu a dajú mestu nový rozvojový impulz do budúcnosti,“ dodal. V minulosti podľa neho podobný prelom zažili napríklad vo Vrábľoch, v Novom Meste nad Váhom alebo Martine.
Okres Rimavská Sobota je dlhodobo na špičke rebríčka nezamestnanosti a v súčasnosti je v tomto okrese bez práce približne každý piaty obyvateľ v produktívnom veku. Podobne je na tom aj susedný okres Revúca. Kremský plánuje vývoj v regióne sledovať a povzbudzovať investorov, zaujímajúcich sa o Slovensko, aby uvažovali aj o Gemeri. Pomôcť v rozhodovaní by im malo aj zlepšenie dopravného napojenia po dokončení rýchlostnej cesty R2 takmer po Lučenec. To výrazne zlepší logistiku priemyslu, ktorý sa zvyčajne orientuje na export do západnej Európy.
„Verím, že investori, ktorí už dnes zvažujú príchod do Rimavskej Soboty, sa skoro rozhodnú. Budem sa zasadzovať o to, aby od vlády SR dostali čo najväčšiu podporu,“ zdôraznil Kremský. „Ide o to, zmeniť osud tohto regiónu, z ktorého ľudia utekajú za prácou, na lokalitu, kde sa budú ľudia vracať, pretože majú dobré podmienky na život,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy