Produkcia britského priemyslu v júni nečakane klesla

Produkcia britského priemyslu ako celku v júni 2021 oproti máju nečakane klesla aj napriek tomu, že výrobný sektor pokračoval v raste. Dôvodom bolo zníženie ťažby a produkcie energií. Ukázali to vo štvrtok údaje štatistického úradu ONS.
Podľa najnovších štatistík sa priemyselná produkcia v Spojenom kráľovstve v júni 2021 znížila o 0,7 % oproti máju, keď medzimesačne vzrástla o 0,6 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že bude pokračovať v raste, aj keď sa jeho tempo zmierni na 0,3 %.
Za poklesom celkového priemyslu bolo najmä zníženie produkcie v banskom a ťažobnom sektore v júni o 11,9 % po náraste o 3 % v máji. Aj výroba elektriny a plynu sa v júni znížila o 1,9 %, zatiaľ čo v máji ešte stúpla o 3,3 %. Len produkcia vo výrobnom sektore v júni vzrástla, medzimesačne o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia v Británii v júni zvýšila o 8,3 %. To bolo pomalšie tempo ako v máji, keď po revízii stúpla o 20,7 %, aj slabší výsledok, ako jej zvýšenie o 9,4 %, ktoré očakávali analytici.
Oproti februáru 2020, čo bol posledný mesiac pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu a zavedením blokád v Británii, bol výkon ostrovného priemyslu nižší o 3,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy