Belgicko, Luxembursko a Portugalsko už majú predbežné financie na plány obnovy

Európska komisia (EK) vyplatila v utorok Belgicku, Luxembursku a Portugalsku takmer tri miliardy eur v rámci predbežného financovania ich národných plánov obnovy a odolnosti.
Komisia v utorok formou predbežného financovania vyplatila Belgicku 770 miliónov eur, Luxembursku 12,1 milióna eur a Portugalsku 2,2 miliardy eur. Ide o prvé tri krajiny EÚ, ktoré dostanú predbežné financovanie v rámci Nástroja na obnovu a odolnosť (RRF), ktorý je hnacím motorom multimiliardového ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU). Na RRF bolo vyčlenených 723,8 miliardy eur.
Členské štáty EÚ, ktorých plán obnovy bol schválený eurokomisiou aj ministrami financií eurobloku, majú nárok na predbežné financovanie až do výšky 13 % z celkovej sumy ich národných plánov obnovy.
Predbežné financovanie im pomôže realizovať základné investičné a reformné opatrenia opísané v ich národných plánoch.
Očakáva sa, že Belgicko počas trvania svojho národného plánu dostane celkom 5,9 miliardy eur v podobe grantov, Luxembursko 93,4 milióna eur tiež vo forme grantov a Portugalsko by malo dostať celkom 16,6 miliardy eur, z toho 13,9 miliardy na granty a 2,7 miliardy eur na výhodné pôžičky.

Súvisiace články

Aktuálne správy