Tri nebezpečenstvá: Ako môže jedna štátna digitálna mena ohroziť globálnu stabilitu

, the conversation Foto: getty images

Digitálny jüan vyvoláva vážne otázky o globálnej finančnej stabilite. Ďalšie významné svetové ekonomiky zatiaľ nevedia, ako majú reagovať.

Čína dosahuje sľubný pokrok v testovaní digitálneho jüanu. Do pilotného projektu, ktorý prebehol neďaleko Šanghaja na východe Číny, sa zapojilo 181 000 spotrebiteľov. Zadarmo získali do svojich digitálnych peňaženiek 55 jüanov, ktoré mohli minúť vo vybraných predajniach počas Festivalu dračích lodí od 1. do 5. mája. Bola to súčasť väčšieho testu Čínskej ľudovej banky, ktorý sa od apríla zameral na 500 000 spotrebiteľov v 11 čínskych regiónoch. Cez jednoduchú aplikáciu na stiahnutie získali vybraní ľudia digitálnu peňaženku a mohli nakupovať v tisíckach zúčastnených obchodov a získavať zľavy. Posledné kolo testov je desaťkrát väčšie ako pôvodné kolo, ktoré sa uskutočnilo na jeseň 2020. Čína tiež testuje cezhraničné digitálne jüany medzi Hongkongom a susedným Šen-čenom a vyvíja platformu pre medzinárodnú životaschopnosť meny, ktorá zahŕňa Thajsko, Spojené arabské emiráty a Banku pre medzinárodné zúčtovanie.

Digitálny jüan je verzia bežnej čínskej meny nasadená na blockchaine, technológii on-line účtovnej knihy, zabezpečenej proti neoprávnenej manipulácii. Blockchain je aj základom digitálnych mincí ako bitcoin a ethereum. Tento blockchain je však iný v tom, že Čínska ľudová banka rozhoduje, kto ho môže použiť. 

Každý krok vpred zvyšuje vyhliadky na to, že sa Čína získa prvenstvo, bola by prvou krajinou, ktorá úplne zavedie svoju menu na blockchaine. Zatiaľ nebol oznámený žiadny dátum, zdá sa však, že celonárodné zavedenie je predvídateľné v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov, s najväčšou pravdepodobnosťou postupne vo fázach. Naopak západné centrálne banky, ako Federálny rezervný systém, Bank of England a v menšej miere Európska centrálna banka, postupujú pomalšie v takzvaných digitálnych menách centrálnych bánk (CBDC). Obávajú sa okrem iného narušenia súkromia, keď budú všetky transakcie verejne viditeľné v blockchaine, ale aj dopadu na retailové banky.

Výhody digitálnych mien
Digitálny jüan už má štatút zákonného platidla. Platby pomocou neho sa zásadne líšia od platieb na platobných platformách ako Alipay alebo WeChat či PayPal. Takéto služby môžu pre zákazníkov vyrovnať transakcie veľmi rýchlo, ale v zákulisí sú knihy s veľkým počtom transakcií medzi bankami kupujúcich a predávajúcich a často aj sprostredkovateľskými bankami, ktoré sa zúčtujú aj s niekoľko hodinovým, či dokonca niekoľko dňovým oneskorením. dni neskôr. Digitálny jüan nepotrebuje tieto banky, a na rozdiel od týchto alternatív sa neplatí žiaden poplatok za služby a teoreticky môže byť  platba ešte rýchlejšia.

Na rozdiel od kryptomien, ako sú bitcoiny, je mena chránená vládou, vydávanie digitálnych jüanov je rovnaké ako vydávanie hotovosti do obehu, vďaka čomu je rovnako bezpečný. Poskytuje vláde lepšiu kontrolu nad ponukou peňazí, pretože na rozdiel od hotovosti môžu úradníci vidieť všetky transakcie, ktoré prebiehajú v danom okamihu.

Tri nebezpečenstvá
Mnoho centrálnych bánk sa zaoberalo vývojom digitálnych mien. Napríklad také Japonsko a Južná Kórea veľmi nezaostávajú za Číňanmi. EÚ signalizuje, že digitálne euro by sme mohli mať o štyri alebo päť rokov. Pre tých, čo v tomto smere zaostávajú, existuje niekoľko nebezpečenstiev.

Prvé sa týka medzinárodných platieb. Väčšina transakcií medzi rôznymi menami v súčasnosti využíva ako sprostredkovateľa americký dolár prostredníctvom medzinárodného bankového protokolu SWIFT. To znamená značný dopyt po americkom dolári a umožňuje americkej vláde lacnejšie si požičiavať. Napríklad v roku 2019 iba Čína vyviezla tovar v hodnote 134 miliárd USD. Ale transakcie využívajúce digitálny jüan nebudú potrebovať SWIFT, ani dolár, čo má dôsledky na použitie dolára v medzinárodnom obchode. Až 120 krajín má ako svojho najväčšieho obchodného partnera Čínu a menou vyrovnania je americký dolár, čím sa zvyšuje zbytočné finančné riziko nepriaznivé pohyby výmenného kurzu. Čína tvrdí, že sa nesnaží nahradiť dolár digitálnym jüanom a že „cieľom je umožniť trhu zvoliť si“ možnosť, ako vyrovnať medzinárodné transakcie.

Druhým nebezpečenstvom je, že ak centrálne banky nebudú uspokojovať dopyt po digitálnych peniazoch, budú to za nich robiť trhové sily. Papierové peniaze boli vynájdené v Číne počas dynastie Sung v 11-tom storočí, ale dnes sa už rýchlo stávajú zbytočnými. Bezkontaktné kreditné karty sa počas pandémie stali všadeprítomnými, pričom digitálne peniaze sa stále zdokonaľujú a ich použitie je čoraz lacnejšie.

Tretím je, že v krajinách, ktoré nedokážu prijať digitálne meny, sa môže stať, že centrálne banky stratia kontrolu nad monetárnou politikou kryptomien. Či už pôjde o decentralizované iniciatívy ako bitcoin alebo centralizované iniciatívy, ako je nadchádzajúca digitálna mena Facebooku. Inými slovami, ak sa tieto mince, ktoré nie sú suverénne, začnú v širokej miere používať na platobné účely, bude pre centrálne banky ťažšie riadiť svoje ekonomiky stanovením úrokových sadzieb alebo zmenou ponuky peňazí. Samozrejme, je možné zakázať kryptomeny, ale to by bránilo v pokroku a všetkým výhodám, ktoré prinášajú.

Digitálny jüan sa objavuje v časoch zvýšeného napätia medzi Čínou, USA a Európou. To zjavne spôsobuje, že pre Čínu je prvoradá výhoda mať takýto nový typ meny. Mimochodom, sankcie, ako napríklad tie, ktoré boli nedávno uvalené na čínskych úradníkov v súvislosti s porušovaním ľudských práv, sa budú dať oveľa ľahšie obísť, ak by bol digitálny jüan skutočnosťou.

Vzhľadom na to, čo je v hre, je nevyhnutné, aby aj USA, EÚ a Spojené kráľovstvo začali urgentne testovať svoje vlastné digitálne meny. Blockchain ponúka spôsob, akým realizovať platby, pričom riziko, že nám niečo ujde, je až príliš veľké na to, aby sme ho ignorovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy