Rast inflácie v Británii sa v decembri zrýchlil, výrobné ceny klesli menej

Tempo rastu inflácie v Británii sa v decembri zrýchlilo viac, ako ekonómovia očakávali. Prispelo k tomu zvýšenie nákladov na dopravu, ako sú napríklad ceny leteniek. Ukázali to v stredu údaje štatistického úradu ONS.
Podľa ONS spotrebiteľské ceny v Spojenom kráľovstve v decembri vzrástli medziročne o 0,6 % po zvýšení o 0,3 % v novembri. Ekonómovia pritom odhadovali, že decembrová miera inflácie dosiahne 0,5 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,3 % po poklese o 0,1 % v novembri, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že stúpnu o 0,2 %.
Tempo rastu jadrovej inflácie, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny energií, potravín, alkoholu a tabaku, sa v decembri zrýchlilo na 1,4 % z 1,1 % v novembri. Analytici očakávali, že stúpne na 1,3 %.
Separátne údaje ONS ukázali, že výrobné ceny v Británii v decembri klesli, už desiaty mesiac po sebe, ale najmenej od marca 2020.
Konkrétne sa ceny výrobcov znížili medziročne o 0,4 % po novembrovom poklese o 0,6 %. Medzimesačne výrobné ceny v decembri vzrástli o 0,3 %, rovnako ako v novembri.
Ekonómovia predpovedali, že ceny hotových produktov klesnú medziročne o 0,6 % a medzimesačne stúpnu o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy