Trio najväčších veriteľov sveta

, ČTK Foto: SITA/AP

Čisté zahraničné aktíva Japonska sú 1,3-krát väčšie ako aktíva Nemecka, ktoré je druhým najväčším veriteľom sveta. Tretím je Čína.

Japonsko vlani zostalo už 28. rok za sebou najväčším veriteľom na svete. Objem čistých zahraničných aktív Japonska sa zvýšil o 3,7 percenta na 342 biliónov jenov (3,12 bilióna USD), čo bola druhá najvyššia hodnota v histórii sledovania. Pre porovnanie, hodnota aktív druhého najväčšieho veriteľa, Nemecka, predstavovala 2,35 bilióna dolárov.

Podľa údajov, ktoré zverejnilo japonské ministerstvo financií, zahraničné aktíva vo vlastníctve vlády, podnikov a jednotlivcov dosiahli rekordnú úroveň v roku 2014, kedy predstavovali až 351 biliónov jenov (3,2 bilióna USD).

Vlani sa hrubá hodnota zahraničných aktív Japonska zvýšila o pol percenta na rekordných 1,018 biliardy jenov (0,01 bilióna USD). Prispeli k tomu fúzie a akvizície japonských firiem a investície inštitucionálnych investorov do zahraničných akcií a dlhopisov. Zahraničný dlh sa prvýkrát za deväť rokov znížil, a to o 1,1 percenta na 676 biliónov jenov (6,17 bilióna USD). Dôvodom bol pokles cien japonských akcií držaných zahraničnými investormi.

Spojené štáty sa stali najobľúbenejšou destináciou, na celkových japonských priamych zahraničných investíciách sa podieľali asi tretinou. Priame investície v USA vzrástli na rekordných 55,6 bilióna jenov (0,51 bilióna USD), čo sa dá považovať za priaznivú správu pred nadchádzajúcimi rokovaniami o obchode medzi Japonskom a USA. Japonsko čelí tlaku, aby zvýšilo investície v USA a podporilo tam tvorbu pracovných miest, namiesto toho, aby vyvážalo do USA autá a ďalší tovar. Trump opísal obchodnú nerovnováhu USA s Japonskom ako „neuveriteľne veľkú“, ale dúfa, že sa to zmení. V nedeľu tweetol, že očakáva, že sa obchodné rokovania pohnú až po japonských voľbách do hornej komory v júli.

Okrem USA boli tiež rekordné priame zahraničné investície Japonska v Číne, kde dosiahli 13,66 bilióna jenov (0,12 bilióna USD).

Súvisiace články

Aktuálne správy