MMF znížil prognózu rastu talianskej ekonomiky v tomto roku na 0,6 %

Medzinárodný menový fond (MMF) znížil prognózu rastu talianskej ekonomiky v tomto roku. Varoval, že akékoľvek nové napätie týkajúce sa verejných financií môže mať negatívny vplyv na ekonomiku, náklady na obsluhu dlhu a bankový systém.
MMF v pondelok zverejnil revidované vyhliadky globálnej ekonomiky. V ich rámci skresal aj predpoveď expanzie talianskej ekonomiky, rovnako ako to urobila talianska centrálna banka v piatok (18. 1.) vo svojej štvrťročnej správe. Vicepremiér Luigi Di Maio a šéf populistického Hnutia piatich hviezd kritizoval počas víkendu centrálnu banku, keď vyhlásil, že sa často mýli. Takisto spochybnil načasovanie jej správy.
MMF aktuálne počíta v tomto roku so zvýšením talianskeho hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,6 %. Ešte vlani v októbri očakával, že tretia najväčšia ekonomika eurozóny bude expandovať o 1 %. Prognóza pre rok 2020 zostala nezmenená, HDP by mal stúpnuť o 0,9 %.
Spomalenie exportne orientovanej talianskej ekonomiky je súčasťou širšieho oslabenia eurozóny. MMF zhoršil predpoveď rastu eurozóny v tomto roku o 0,3 percentuálneho bodu na 1,6 % a expanzie Nemecka, ktoré je najväčšou ekonomikou regiónu, až o 0,6 bodu na 1,3 %.
„Rizikové prirážky na talianske dlhopisy klesli zo svojich maxím dosiahnutých v októbri/novembri, ale zostávajú vysoké. Dlhšie obdobie zvýšených výnosov by znamenalo nárast tlaku na talianske banky, pribrzdenie ekonomickej aktivity a zhoršenie dlhovej dynamiky,“ uviedol MMF.

Súvisiace články

Aktuálne správy