Nedržte sa ich: Dve investičné stratégie, ktoré sú už za zenitom

, New York Times Foto: getty images

Niektoré nápady, ktoré predtým spoľahlivo fungovali, už nič neprinášajú. Pozrime sa na dva konkrétne príklady.

S tým, ako sa menia podmienky na finančných trhoch, mení sa aj výkonnosť konkrétnych investičných stratégií. V 80. a 90. rokoch 20. storočia bol najúspešnejšou modelovou investíciou private equity fondov lacný nákup malej spoločnosti. Konkrétne v prípade fondu Bain Capital zaisťovala štvrtina najlacnejšie nakúpených firiem približne 60 % celkových ziskov, zatiaľ čo drahšie kúpená polovica firiem generovala len 7 % ziskov. To čo sa za ostatných dvadsať až tridsať rokov zmenilo, je aj spôsob, akým private equity fondy pristupujú k dlhu akvírovaných firiem. Dávnejšie po ich prevzatí zvýšili ich dlh na asi štvornásobok EBITDA, postupom času sa ale dostali na šesťnásobok a vo výnimočných prípadoch až na desaťnásobok EBITDA.

Práve vysoká miera zadlženia sa však ukazuje ako problém. Príkladom je americký predajca hračiek Toys "R" Us. V roku 2005 firmu za 6,6 miliardy dolárov kúpili KKR a Vornado Realty Trust. Keď podnik vlani požiadal o ochranu pred bankrotom, vyšlo najavo, že na obsluhu dlhu ročne vynakladá 400 miliónov dolárov.

Druhým príkladom sú odvážne stávky rizikového kapitálu. Fondy rizikového kapitálu (venture capital) boli vždy určitým druhom lotérie pre najbohatších. Údaje zozbierané poradenskou firmou Cambridge Associates dokonca ukazujú, že v horizonte posledných pätnástich rokov výkonnosť fondov rizikového kapitálu zaostáva za indexmi S&P 500, Russell 2000 aj Nasdaq Composite. Nájdu sa samozrejme fondy, ktorým sa celý rad stávok podaril. Sú tak nielen v pluse, ale aj výrazne nad porovnávacími indexmi. Je ich však extrémne málo. Jedna z historicky najúspešnejších investícií rizikového kapitálu sa podarila v roku 1997 fondu Benchmark. Ten vtedy kúpil v internetovej aukčnej sieni eBay za 6,7 ​​milióna dolárov podiel, ktorého hodnota je dnes asi päť miliárd dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy