Investori Deutsche Bank ešte nevedia, či za rok 2017 dostanú dividendy

Investori Deutsche Bank (DB) musia prejaviť trpezlivosť, pokiaľ ide o dividendy za rok 2017. John Cryan, šéf najväčšieho nemeckého úverového ústavu v piatok uviedol, že sa o nich rozhodne v marci. Dodal, že každý podnik musí najprv dosiahnuť zisk, aby ich mohol vyplácať.
DB vlani už tretí rok po sebe skončila podnikanie so stratou. Podľa predbežných výsledkov to bolo len 500 miliónov eur, čo je podstatne menej ako v predchádzajúcich dvoch rokoch. Minuloročná strata súvisí podľa Cryana s vplyvom americkej daňovej reformy na jej hospodárske výsledky.
Zisk Deutsche Bank dosiahol pred zdanením 1,3 miliardy eur. Do protikrízového rezervného fondu však musí odviesť o 14 % prostriedkov viac než pred rokom.
Vedenie DB pôvodne plánovalo, že za uplynulý rok bude vyplácať dividendu 11 centov na akciu. Investori však nie sú so sumou spokojní a od vedenia ústavu žiadajú, aby tak ako v predchádzajúcich dvoch rokoch, im vyplatil minimálnu dividendu na akciu, ktorá im prináleží podľa zákona. V rokoch 2015 a 2016 dostávali na akciu po 19 centov.
V dôsledku platnosti novej regulácie však Cryan už vlani v lete vyjadril pochybnosti o tom, či sa za rok 2017 vôbec bude vyplácať nejaká dividenda. „Nulová dividenda za rok 2017 je pre nás reálnou možnosťou,“ uviedol vtedy bankár. Akcionárom prisľúbil, že sa za tento rok bude vyplácať „konkurenčná dividenda“. Šéf DB totiž predpokladá, že sa ústav dostane do celkového zisku.

Súvisiace články

Aktuálne správy