Dvaja ekonómovia sa zhodli, bitcoin ​​by sa mal obchodovať za 20 dolárov

, FT;BI Foto: SITA/AP

Bitcoin vo štvrtok klesol na najnižšiu úroveň za dva mesiace, ale dvaja ekonómovia hovoria, že ešte stále sa obchoduje s masívnou prémiou. Odhadujú, že by mal stáť len 20 dolárov.

Slávna digitálna mena, ktorá púta ​pozornosť aj laickej verejnosti, keď sa jej v polovici decembra podarilo presiahnuť hranicu 19 000 dolárov, klesla počas štvrtkového obchodovania pod hodnotu 8 700 dolárov. To je viac ako 50 % pokles. Viac ako 100 miliárd dolárov vymazal trh s kryptomenami zo svojej celkovej kapitalizácie. Z 500 miliárd na 380 miliárd dolárov. Môžu za to správy o plánovanej regulácii ale aj špekulácie o manipulácii ceny bitcoinu na jednej z významných búrz. Pre niektorých je ale nízka cena príležitosť. Analytik Tom Lee z firmy Fundstrat, vyhlásil, že cena okolo 9000 dolárov je pre bitcoin významné minimum a “najväčšia nákupná príležitosť roku 2018”.

Richard Jackman, ekonóm na London School of Economics a Savvas Savouri, ekonóm v spoločnosti Toscafund Asset Management, však
odhadujú, že digitálne mince sa stále obchodujú oveľa vyššie ako by sa mali. "Často čítame názor, že bitcoin nemá žiadnu hodnotu, a preto na racionálnom trhu nebude mať žiadnu cenu, ale to je určite nesprávne," cituje dvojicu Financial Times. "Bitcoin bol vyvinutý ako forma peňazí (čo dokazuje aj jeho meno) a peniaze majú hodnotu, aj keď väčšina peňazí, ako bitcoin, nemá žiadnu inú ako elektronickú podobu."

Hodnota bitcoinu je podľa Jackmana a Savouriho založená na jeho dopyte poháňanom burzou. "A na základe toho je pomerne ľahké vypočítať približne aká je jeho základná hodnota." Podľa Jackmana a Savouriho, je to len 20 dolárov. Tu je postup ako sa k tomuto číslu dopracovali.

Počet bitcoinov v obehu sa zvyšuje len pomaly smerom k jeho ohlásenému pevnému limitu. Dnes je ho asi 15 miliónov. Použitie bitcoinu ako platobného prostriedku sa v súčasnosti pohybuje na úrovni okolo 100 miliónov dolárov za mesiac alebo 1200 miliónov dolárov ročne. Ak by sme bitcoin považovali za bežné peniaze, každý bitcoin by sa dostal do obehu asi štyrikrát do roka pri uskutočňovaní transakcií. Takže máme 60 miliónov bitcoinových platieb s hodnotou transakcií 1200 miliónov  dolárov. Z toho vychádza, že každý bitcoin by mal stáť 20 dolárov.

Ak by bitcoin mal dosiahnuť svoju súčasnú hodnotu, musel by počet platieb narásť 1000-násobne. "Samozrejme, že je to možné, bitcoin v súčasnosti podporuje len zlomok transakcií. Obrovský rast si vyžaduje vieru nielen v ekonomickú  efektívnosť technológie, ale aj v neprítomnosti efektívnej konkurencie."

Súvisiace články

Aktuálne správy