Stojí za hacknutím bitcoinovej burzy Severná Kórea? Američania sú presvedčení, že áno

, bloomberg;tagesspiegel;FAZ Foto: SITA/AP

Juhokórejskí vyšetrovatelia sa pripúšťajú možnú angažovanosť Severnej Kórey pri napadnutí bitcoinovej burzy v Soule, ktorá tento týždeň musela svoju činnosť ukončiť. Podľa agentúry Bloomberg s takýmto tvrdením prišiel človeka oboznámený s priebehom vyšetrovania.

Yapian, vlastník bitovej burzy Youbit, v utorok uviedla, že po útoku je svoju činnosť nútená ukončiť a vstúpiťdo konkurzného konania. Hackeri ju obrali o 17 % celkových aktív. Nebol to prvý útok, už v apríli miestne médiá informovali, že burzu napadli severokórejskí hackeri.

Policajní vyšetrovatelia a Kórejská internetová a bezpečnostná agentúra posudzujú prípad ako rozšírenie aprílového útoku, tvrdí to anonymný zdroj ktorý má prístup k dôverným informáciám. Aj keď vyšetrovatelia považujú Severnú Kóreu za podozrivého, otvorení zostávajú aj všetkým ďalším možnostiam, uviedol zdroj.

Wall Street Journal už dávnejšie uviedol, že vyšetrovatelia na základe náznakov získali podozrenie, že za útokom Youbit stojí Severná Kórea, avšak polícia sa k takémuto vyjadreniu oficiálne prikloniť zatiaľ odmietla. Útok na Youbit je "v súlade" s nedávnym zameraním kybernetickej armády Severnej Kórey na kryptomeny a ich burzy, povedal Luke McNamara, senior analytik spoločnosti FireEye Inc., americký výskumník kybernetickej bezpečnosti. "Tento protivník sa stáva čoraz schopnejším z hľadiska cieľov, na ktoré sa zameriava," uviedol McNamara a poukázal na banky a iné finančné inštitúcie. "Toto je naozaj len jeden bod v širšej stratégii, o ktorej sa zdá, že sa na ňu zameriava najmenej od roku 2016. Využíva schopnosti, ktoré boli primárne používané na špionáž, aby ukradla finančné prostriedky."

Severná Kórea použila armádu hackerov, aby pokúsila získať hotovosť, čo je dôsledkom prísnejších amerických sankcií v snahe zabrániť tomu, aby Kim Čong Un mohol USA ohrozovať jadrovými zbraňami. Začiatkom tohto týždňa Spojené štáty obvinili Severnú Kóreu z útoku ransomware WannaCry, ktorý tento rok zasiahol stovky tisíc počítačov na celom svete.

Zatiaľ čo Severná Kórea dovoľuje prístup k internetu iba malej časti svojho obyvateľstva, začiatkom deväťdesiatych rokov 20. storočia začala trénovať svojich technovojakov. Krajina pravdepodobne slúži 1700 hackerov sponzorovaných štátom, k dispozícii majú ďalších viac ako 5 000 podporných pracovníkov, uvádza Austrálsky inštitút pre strategickú politiku.

Odstrihnutie Severnej Kórey od internetu by asi nebolo efektívne riešenie, pretože Severná Kórea má pravdepodobne svoje počítačové kapacity umiestnené za hranicami krajiny. "Možno na veľvyslanectvách alebo na iných miestach maskovaných spoločnosťami,“ povedal McNamara.

Severná Kórea sa stáva čoraz dôležitejším hráčom na poli kyberútokov po celom svete s cieľom dosiahnuť finančný zisk a strategický prínos. Tento rok jej hackerov spájali s ukradnutými americkými a juhokórejskými vojenskými plánmi a údajnou krádežou 60 miliónov dolárov z taiwanskej banky. Najbežnejšou cestou, akú si do cieľových počítačových sietí volia, je spearphishing. Zamestnanci kryptobúrz sú oslovení e-mailmi nesúcimi škodlivý softvér, ktorý sa aktivuje po otvorení prílohy, popisuje útoky FireEye.

Na kryptomenách by mohli zarobiť aj iné krajiny. Na rozdiel od Severnej Kórei sa k digitálnej mene dostali boom proti kriminalite. Nemecká spolková krajina Hesensko pri razii proti internetovému obchodu s drogami zabavila pred troma rokmi 126 bitcoinov, ktoré majú teraz hodnotu 1,9 milióna eur. Úrad pre boj s internetovou kriminalitou v nemeckom Giesene chce tieto bitcoiny predať, k mene pristupuje ako k tovaru podliehajúcemu skaze, obáva sa možného znehodnocovania. V prípade predaja by šlo o rekordnú suma, ktorú by Nemecko získalo predajom kryptomeny. K transakcii je potrebných ešte niekoľko úradných podpisov. Ešte väčšiu sumu v bitcoinoch má podľa nemeckého denníka Tagesspiegel polícia v Bavorsku. Zabavili ich v rámci záťahu proti nelegálnemu predaju  elektronických kníh. Malo by ísť o štvorciferné číslo, teda tisícky bitcoinov. Doteraz najväčšia suma bitcoinov bola na území Nemecka zadržaná v Lipsku. V roku 2015 zaistili 1197 bitcoinov v rámci protidrogového zásahu. Úrady za ne získali 432 tisíc eur, teraz by mali mať hodnotu 18 miliónov eur.

Asi najväčší virtuálny poklad vlastní Bulharsko. Začiatkom mája si zabezpečilo 213 519 bitcoinov počas policajných akcií proti podvodníkom, ktorí napadli počítače colnej správy aby mohli obchádzať  platenie cla za dovážaný tovar. Pri dnešnom kurze by krajina zadržanými bitcoinmi mohla splatiť pätinu svojho verejného dlhu. Ak však chce Bulharsko tak veľký počet bitcoinov predať, mohol by sa vyskytnúť problém s ovplyvňovaním kurzu kryptomeny, varoval nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Denne sa obchoduje s troma miliónmi bitcoinov. Čo čakaá na tieto bulharské bitcoiny známe nie je, zatiaľ sa čaká na ukončenie vyšetrovania celého prípadu. Právne štát nie je vlastníkom zabavenej sumy. A nie je ani jasné, či má prístupové kódy potrebné na predaj bitcoinov, uviedol nemecký denník.

Súvisiace články

Aktuálne správy