Dva grafy a jeden matematický vzorec: Rast kryptomeny, ktorá ovládla svet

, QZ Foto:SITA/AP

Bitcoin ovládol svet. Hodnota kryptotomeny, ktorá bola uvedená v roku 2009, narástla nevídaným tempom.

Len nedávno, v máji 2017, bola cena jedného bitcoinu menej ako 2 000 dolárov a hodnota všetkých bitcoinov v obehu okolo 40 miliárd dolárov. Začiatkom decembra 2017 už bitcoin dosiahol takmer 19400 dolárov, celkový objem mal kombinovanú hodnotu 300 miliárd dolárov. Počet bitcoinov sa neustále zvyšuje. Každých 10 minút ťažobné stroje vyriešia matematické úlohy, ktoré vytvárajú 12,5 nových bitcoinov. V súčasnosti je v obehu približne 16,7 milióna bitcoinov, o 700 000 viac ako v decembri 2016.

Ľudia často opisujú rast hodnoty bitcoinu ako "exponenciálny", ale to nie je celkom správne. Keď sa pozriem na vývoj od máje 2017, nie je jednoduché nájsť vzorec, ktorý by zodpovedal nárastu hodnoty všetkých bitcoinov v obehu (alebo "trhovej kapitalizácii"). Skôr ako štvrtý stupeň polynómu.

Presný vzorec: 1 miliarda USD = 7E-07x ^ 4 – 0.0003x ^ 3 + 0.0328x ^ 2 – 1.07x + 39

Pri tejto absurdnej rýchlosti rastu by hodnota bitcoinu prekročila hodnotu akcií kótovaných na londýnskej burze v júni 2018, hodnotu akcií na burze v New Yorku v októbri 2018 a kombinovanú hodnotu všetkých svetových akciových búrz v apríli 2019.

Samozrejme, žiadna z týchto hypotéz sa pravdepodobne nenaplní. Spomalenie je takmer nevyhnutné. Laureát Nobelovej ceny, ekonóm Robert Shiller naznačuje, že vzostup bitcoinu naznačuje všetky príznaky bubliny. Ale do momentu spľasnutia si mnohí chcú užiť jazdu na čo najväčšej vlne.

"Bitcoin si už od začiatku júla pripísal 500 percent, a hneď od tohto bodu čakám, že to bude ďalší 500 percent," myslí si Ronnie Moas, zakladateľ spoločnosti Standpoint Research. Moas už počas leta "Koncová cena by podľa môjho názoru mohla dosiahnuť 300 až 400 000 dolárov a bude to najúžasnejšia mena na svete," uviedol Moas pre televíziu CNBC. "Neviem, koľko zlata je ešte ukrytého v zemi, ale viem, koľko bude bitcoinov. A za dva roky bude na svete 300 miliónov ľudí, ktorí sa pokúsia dostať sa k pár miliónom kusov," predpovedá Moas s tým, že kryptomena bude mať v obehu len obmedzený objem, iba 21 miliónov bitcoinov, a rastúci dopyt prirodzene zvýši jeho cenu. "Boj proti nerovnováhe medzi ponukou a dopytom je to, čo bude znamenať navýšenie ceny."

Moas uviedol, že verí, že jeho cenový cieľ je konzervatívna predpoveď. S tým ale nie všetci súhlasia. "Myslíme si, že je to riskantné," povedal pre CNBC Vasu Menon, viceprezident divízie Wealth Management v singapurskej banke OCBC. "Nevidíme silný hnací motor pre túto kryptomenu," dodal.

Ale Moas tvrdí, že večierok sa práve len rozbieha. "Pozerám sa na bitcoin rovnakým spôsobom, ako sa pozerám na Amazon. Stratégia pri Amazone bola za posledných 15 rokov kúpiť, držať a prikúpiť pri poklese ceny. To je presne cesta, ako by sa ľudia mali vybrať aj v prípade bitcoinu."

Súvisiace články

Aktuálne správy