Originálny darček: Ako nakúpiť bitcoiny pod stromček

, QZ Foto: thinkstock

Ako uspokojiť tých, ktorí tajne dúfajú, že tento rok to už nebudú ponožky, ani sveter, ale token ukrývajúci špekulatívnu a nestabilnú investíciu? Máme pre vás návod.

Bitcoin, kryptoaktívum, digitálna mena, bublina, špekulácia. Ale aj príťažlivá kombinácia nebezpečenstva, hodnoty a zeitgeistu a darček pre náročných. Darovať blízkemu alebo milovanej osobe jeden bitcoin je niečo tak nedokonalé, ako keby si pod stromčekom našli zľavový kupón, alebo stierací žreb. Rovnako má v sebe skrytú hodnotu, ktorú sa snažíme podarovať príjemcovi. Ale tak, ako stierací žreb, v určitom okamihu by mohol mať omnoho vyššiu hodnotu, než koľko ste zaň zaplatili. Alebo možno ešte viac vzrušujúce by bolo, ak by nakoniec stratil svoju hodnotu úplne.

Ako nakupovať decentralizovaný darček

Predpokladajme, že osoba, pre ktorú tento netradičný darček kupujete, nevie o kryptomenách vôbec nič. Možno, že v médiách niečo zachytila, ale nikdy sa o to bližšie nezaujímala. Napriek tomu, že v súčasnosti dosahuje jeden bitcoin niekoľko tisíc dolárov, môžete si kúpiť aj jeho zlomok, a použijete na to fiat peniaze, teda napríklad doláre, libry alebo eurá. Pravdepodobne najlepšie urobíte, ak nákup zrealizujete čo najbližšie k Vianociam, kvôli veľkým výkyvom zvaným volatilita. Ak ste doteraz bitcoiny nikdy nenakupovali, najjednoduchší spôsob, ako to urobiť, je webová peňaženka. Napríklad Coinbase.

Na Coinbase si vytvoríte účet a kúpite bitcoiny. Je dôležité si uvedomiť, že v závislosti od regiónu, v ktorom žijete, budete musieť odoslať určité osobné informácie, ako napríklad vašu adresu a či kópiu ID preukazu. Pri overovaní budete musieť zadať svoj bankový účet alebo číslo platobnej karty spolu s fotografiou, aby ste mohli preniesť bitcoiny do systému Coinbase. Ďalšia nástraha je v čase spracovania. Kvôli abnormálnemu záujmu môže trvať až tri dni, kým sa kúpa v systéme spracuje a bitcoiny skončia na vašom účte.

Ďalšou možnosťou je bitcoinový bankomat. Je to zariadenie, ktoré za hotovosť ponúka kryptomenu, avšak za vysoký poplatok. Kde sa nachádza k vám najbližšie bankomat na kryptomenu si viete ľahko zistiť cez stránku CoinATMradar, ktorá aktuálne hovorí, že v 61 krajinách je 1 930 takýchto bankomatov. Koncentrácia je samozrejme vždy vyššia v hlavných mestách, ale na Slovensku je to aj Banská Štiavnica, Košice, či Michalovce.

Ešte pred nákupom si preštudujte čo najviac o možnom riziku, napríklad, ako sa dokážete vyhnúť útokom, keď sa hackeri čoraz častejšie zameriavajú na on-line peňaženky. Ak raz o svoje bitcoiny prídete, neexistuje centrálna autorita, na ktorú by ste sa mohli obrátiť o pomoc. Je to nepríjemné posolstvo, o ktorom by bolo vhodné obdarovaného informovať.

Neposielajte bitcoin cez e-mail

Ak ste už nakúpili virtuálnu menu, nadišiel čas pripraviť si spôsob, ako ju odovzdať. Môžete to poslať e-mailom cez funkciu "Odoslať" na stránke "Coinbase" na karte "Účty", ale odoslanie daru prostredníctvom e-mailu je pre „lúzrov“. Vy máte predsa na viac.

Najjednoduchší spôsob, ako fyzicky darovať niekomu nejakú virtuálnu menu, je použiť na to papierovú peňaženku. Presnejšie ide o vytlačený kus papiera, ktorý obsahuje verejné a súkromné ​​kľúče, ktoré zodpovedajú on-line peňaženke.

Vzhľad papierovej peňaženky si môžete vytvoriť sami, ale ak nie ste v grafických programoch doma, skúste nástroj na stránke bitcoin.com.

Vytvorí vám peňaženku, pomocou ktorej môžete posielať finančné prostriedky, ktoré ste práve získali na Coinbase. K takémuto vytlačenému kusu papiera pristupujte, ako by šlo o hotovosť. Ak chcete preniesť finančné prostriedky, na informačnom paneli Coinbase prejdite na položku "Účty", potom na položku "Odoslať" a zadajte verejný kľúč, ktorý sa zobrazí na papieri. Po dokončení prevodu si papier odložte na bezpečné miesto a dúfajte, že kým nadíde Štedrý deň, kryptomena sa úplne cenovo neprepadne, ale ani nevyletí, lebo v takom prípade vás ovládne pokušenie nechať si darček pre seba.

Po tom, čo ste príjemcu potešili svojou kreativitou a veľkorysosťou, si môže svoje finančné prostriedky skontrolovať na blockchain.info alebo postupovať podľa pokynov na bitcoin.com v nástroji papierová peňaženka, ak by sa z nejakého dôvodu rozhodol zameniť bitcoiny späť na hotovosť.

Ak sa cítite, že to stále nie je ono, môžete byť ešte veľkorysejší a podarovať niekomu "hardvérovú peňaženku". Ide v podstate o malý počítač, ktorý vyzerá ako USB kľúč, ale má len jedinú funkciu, dokáže ukladať bitcoiny. Ich cena sa začína na zhruba 80 dolároch, v minulosti patrili medzi najpopulárnejšie značky Ledger a Trezor. Spoločnosť SatoshiLabs, ktorá vyrába produkty Trezor, však tvrdí, že masívny nárast ceny bitcoinov spôsobil, že firma už do Vianoc nedokáže uspokojiť všetky objednávky.

Súvisiace články

Aktuálne správy