Daňováci už klopú na dvere, za ktorými sa odohráva bitcoinový večierok

, Reuters;QZ Foto: thinkstock

Rastúce ceny bitcoinov v posledných mesiacoch vyvolávajú obavy u národných regulátorov. V Indii už úradníci vyšetrujú niekoľko bitcoinových búrz. Indická vláda sa obáva, že tieto virtuálne meny môžu byť použité na pranie špinavých peňazí a páchanie podvodov.

Na bitcoinové burzy v Bombaji, Bengalure, Pune, Hyderabade a Novom Dillí sa zamerali daňové úrady, ktoré podľa slov hovorcu Surabhi Ahluwalia zbierali informácie. "Hľadáme informácie o  modus operandi bitcoinových búrz, o investoroch a ich zdrojoch investícií a možnosti výberu dane," cituje Ahluwalia agentúra Reuters.

Rast ceny bitcoinov vyvolal zvýšený záujem investorov. Centrálna banka len zopakovala svoje predchádzajúce upozornenia. "V dôsledku výrazného nárastu ocenenia mnohých virtuálnych mien a rýchleho rastu počiatočnej ponuky mincí, RBI len opakuje svoje obavy, ktoré boli vyjadrené v predchádzajúcich tlačových správach".

Medzitým sa indická vláda stretla s vedúcim tajomníkom pre ekonomické záležitosti Subhashom Chandra Gargom, zástupcami členov z burzy a bankového regulátora, aby sa dohodli, akú pozíciu India zaujme voči virtuálnym menám, uviedol Bloomberg. Napriek výhradám vlády, tieto meny v Indii neboli jednoznačne uznané za nezákonné.

Už dávnejšie sa bitcoinové burzy v Indii vyjadrili, že majú zavedené pravidlá a predpisy na kontrolu prania špinavých peňazí a iných nezákonných činností. "Neakceptuje sa žiadna hotovosť ani šeky, všetky transakcie sú smerované prostredníctvom on-line bankového prevodu, aby sa zabezpečila peňažná stopa," povedal Vivek Steve Francis, generálny riaditeľ obchodnej burzy Coinome. "Okrem toho sa držíme elektronického postupu  poznaj svojho zákazníka a tiež kontrolujeme Aadhaar číslo (biometrické údaje), aby sme sa uistili, že sa zabránilo podvodným transakciám."

Súvisiace články

Aktuálne správy