Európa sa nachádza na rázcestí a otázkou je jej ďalšie smerovanie

Európa sa nachádza na rázcestí a otázkou je jej ďalšie smerovanie. Zhodli sa na tom v utorok na podujatí HNClubu, ktoré organizovali Hospodárske noviny, vedúci Zastúpenia Európskej komisie (EK) v SR Dušan Chrenek, europoslanec a  predseda SaS Richard Sulík a bývalý podpredseda vlády a minister financií SR Ivan Mikloš.
Podľa Chreneka nie je v súčasnosti otázkou, či sa Únia zmení, ale ako sa zmení. V minulosti prešla troma rozhodujúcimi obdobiami a síce prudkým rozšírením o nové členské štáty, krízou eurozóny a utečeneckou krízou. To podľa neho nastolilo aj viaceré nové potreby ich riešenia aj pre budúcnosť. Zdôraznil, že podľa jeho názoru musí EÚ riešiť najmä otázky súvisiace s budúcnosťou eurozóny, obrany a bezpečnosti, ako aj sociálnu oblasť.
Za unikátny a pozitívny systém označil Mikloš projekt Európskej únie, z ktorého profitujú všetci, ktorí sa na ňom podieľajú, a to najmä krajiny, ako je Slovensko. Na strane druhej nie je presvedčený, že príliš rýchle rozširovanie Únie o ďalšie krajiny by bolo vhodné.
Podľa Sulíka má EÚ mnohé pozitívne stránky a členstvo Slovenska v nej výrazne zvýšilo životnú úroveň Slovákov. Hlavným problémom Únie však je, ako uviedol, že sa nedodržujú pravidlá, ktoré si sama stanovila. Jednotlivé krajiny EÚ podľa neho porušili Maastrichtskú dohodu už viac ako 150-krát bez toho, aby boli akýmkoľvek spôsobom sankcionované.

Súvisiace články

Aktuálne správy