Podstatný je zámer: Má vôbec zmysel sociálne zodpovedné investovanie?

, WSJ Foto: TASR/Pavol Zachar;thinkstock

Investori, ktorí svoje portfóliá zostavujú v súlade s hodnotami udržateľného rozvoja musia prijať skutočnosť, že ich zisky nebudú tak vysoké, ako keby ohľad nebrali. Skutočne?

Celý rad analýz tento vo všeobecnosti celkom dobre zakorenený mýtus vyvracia. Jednou z nich je aj analýza Nuveen z leta tohto roka. „Nespozorovali sme žiaden vzorec, podľa ktorého by v dlhodobom horizonte dochádzalo k výkonnostnej penalizácii sociálne zodpovedného investovania,“ píše sa v správe. Podobný výsledok priniesla štúdia troch profesorov, Luca Rennebooga, Jenka ter Horsta a Chendiho Zhanga publikovaná v časopise Journal of Banking & Finance. Podľa ich záveru investori riadiaci sa pravidlami sociálne zodpovedného investovania sú síce ochotní akceptovať nižšie výnosy, avšak rozdiel vo výkonnosti štandardného a sociálne zodpovedného investovania sú len nepatrné.

Zakladateľ investičnej poradenskej firmy Conscious Capital,  Derek Tharp, ale upozorňuje, že by sme si v súvislosti so sociálne zodpovednom investovaní mali položiť úplne inú otázku. "Tí, ktorí zvažujú sociálne zodpovedné investovanie, by sa mali pripraviť na to, že ich príspevok k udržateľnému rozvoju bude možno rovný nule," varuje Tharp s tým, že sociálne zodpovedné investovanie sa dá v mnohých aspektoch prirovnať k bežným činnostiam každodenného života. Napríklad ak v dobre viere triedite odpad a potom príde smetiarske auto a všetky kontajnery nasype a odvezie bohvie kam.

"Predstavte si situáciu, že sa skupina investorov so záujmom o ekológiu a životné prostredie rozhodne investovať do technológie znižujúcej význam fosílnych palív. Vývoj tejto technológie začne vytvárať tlak na akcie firiem naviazaných na fosílne palivá a celý rad investorov pristúpi k predaju týchto akcií. Vzápätí sa ale v dôsledku vývoja na trhu objavia investori, ktorí vycítia príležitosť a nakúpia akcie v zľave. Začnú masívne investovať pričom ekologické tituly začnú shortovať. Tým ale dôjde k eliminácii tlaku na akcie firiem naviazaných na fosílne palivá," vysvetľuje Tharp.

Zásadné je, s akým zámerom investori k sociálne zodpovednej alokácii kapitálu pristupujú. Niektorí sa takto snažia zmeniť svet, iní len nechcú zbohatnúť na aktívach, ktoré považujú za nemorálne. V každom prípade by ale mali počítať s tým, že nie každá sociálne zodpovedná investícia padne na úrodnú pôdu. Niektoré stratégie môžu mať len minimálne pozitívny, a niektoré dokonca nulový dopad. Otázka je, či sú investori ochotní toto riziko, ktoré je navyše obvykle spojené s vyššími nákladmi, pri správe týchto stratégií prijať.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy