Francúzske reformy majú zjednodušiť pracovné vyjednávania v malých firmách

Podľa navrhovaných zmien firmy s menej ako 50 pracovníkmi budú môcť o pracovných pravidlách vyjednávať so zvoleným zamestnancom, firmy s menej ako 20 pracovníkmi budú môcť vyjednávať priamo so zamestnancami.

Opatrenia zamerané na reformu francúzskych pracovných zákonov si podľa premiéra krajiny prvýkrát stanovia ako prioritu malé a stredné firmy. Predseda francúzskej vlády Edouard Philippe vo štvrtok povedal, že deväť z desiatich firiem v krajine má menej ako 50 zamestnancov a pri pracovných vyjednávaniach sa na nich zabúda. Teraz podľa jeho slov sú „jadrom“ plánovaných zmien pracovných zákonov vo Francúzsku.

Podľa navrhovaných zmien francúzske firmy s menej ako 50 pracovníkmi budú môcť o pracovných pravidlách vyjednávať so zvoleným zamestnancom a firmy s menej ako 20 pracovníkmi budú môcť vyjednávať priamo so zamestnancami. Ministerka práce Muriel Penicaudová uviedla, že cieľom reforiem nie je len zmena pravidiel, ale „zmena správania sa v sociálnom dialógu v našej krajine“.

Premiér zdôraznil, že francúzsky prezident Emmanuel Macron bol v máji zvolený, aby urobil zmeny, ktoré budú mať veľký vplyv na pracovné zákony a pracovné vzťahy. Francúzsko je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, ale jeho chronická 10-percentná nezamestnanosť dlhodobo negatívne vplýva na ekonomický rast regiónu.

Súvisiace články

Aktuálne správy